Principy ochrany soukromí na Prozdravi.cz

Prozdravi.cz se vám snažíme přizpůsobit na míru. Na základě vašeho chování na webu personalizujeme jeho obsah a zobrazujeme vám relevantní nabídky a produkty. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ nebo do prostoru mimo lištu souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit veškerá nastavení v Nastavení soukromí

2 měsíce na vrácení
Zákaznický servis  [email protected] | +420 468 006 311
Menu

 

V současnosti vzrůstá zájem o medicinální houby, pocházející (až na výjimky) ze zemí Dalekého Východu – Číny, Japonska a Vietnamu. Některé, jako například Hlíva nebo Reishi jsou již docela známé, jiné se zatím do našeho povědomí zatím tolik nedostaly. Seznámíme se s některými z nich a řekneme si, jaké přírodní látky obsahují a čím nám mohou být nápomocné.

Cordyceps je himalájským klenotem, známým už tisíce let. Používá se pro posílení imunity a nervové soustavy, zpomalení stárnutí a na doplnění energie. U nás se v poslední době stále častěji dostává do hledáčku sportovců, kteří využívají jeho schopnosti ke zlepšení výkonu a kondice a po tréninku pro regeneraci svalů.

 

Housenice, jak se v našem jazyce Cordycepsu přezdívá, je ze všech medicinálních hub nejsilnějším dobíječem energie. Roste ve velmi vysokých nadmořských výškách, v horách Tibetu. Je nabitá řadou vitamínů, minerálů i stopových prvků, jako jsou vitamíny B1, B2, B12, E, K i prospěšné omega mastné kyseliny a aminokyseliny.

 

Více o Cordyceps se můžete dozvědět zde.

Hlíva je asi nejznámější čínskou houbou, která si získala oblibu mezi širokou veřejností. Má své čestné místo nejen v doplňcích stravy, běžně se dnes používá v kulinářském umění. Obsahuje řadu vitamínů, minerálních látek, stopových prvků a bioaktivních sloučenin.

 

Hlíva obsahuje vitamíny B, C, D a K. Dále pak zinek, železo, draslík, jod či selen, důležité aminokyseliny a proteiny. Přispívá k normální funkci imunitního systému a k ochraně buněk před oxidativním stresem.

 

Více o Hlívě se můžete dozvědět zde.

Reishi je právem označována jako "Královna hub", ve staré Číně byla dokonce nazývána "Božskou houbou nesmrtelnosti". Už v té době byly známy její vynikající vlastnosti podporovat zdraví a prodlužovat život. Dnešní vědecké studie to potvrzují. 

 

Stejně jako většina ostatních medicinálních hub dokáže imunitu podpořit, pokud je slabá, ale také ji regulovat, pokud je nadměrná. Obsahuje důležité polysacharidy (a to hlavně β-(1, 3)-D-glukany), glykoproteiny, triterpeny, steroly a mnohé další.

 

Více o Reishi se můžete dozvědět zde.

Chaga patří mezi nejsilnější antioxidanty na světě. Neocení ji však pouze příznivci anti-agingu, také přispívá k normální funkci imunitního systému.

 

Rezavec šikmý, jak se Chaga nazývá v češtině, pochází ze sibiřských stepí, kde parazituje na kůře břízy. Je nabitý řadou vitamínů, minerálních látek, stopových prvků a bioaktivních sloučenin. Může pomoci vyrovnat se se stresem, uklidňuje mysl a zároveň dodává energii.

 

Více o Chaga se můžete dozvědět zde.

Hericium je houba, která svým tvarem připomíná mořský korál. Je vzácnou jedlou houbou, která parazituje na poškozených kmenech buků a dubů.

 

vysoký obsah bílkovin, draslíku, fosforu a nízký obsah sodíku. Obsahuje důležité aminokyseliny, dále polysacharidy a polypeptidy. Dále obsahuje draslík, zinek, železo, germanium, selen, fosfor, avšak jen malé množství sodíku.

 

Více o Hericium se můžete dozvědět zde.

Maitake znamená v překladu "Tančící houba".  Vyskytuje se vzácně, a to na kmenech, kořenech a pařezech listnáčů, nejčastěji dubů a habrů.

 

Je bohatá na minerály, vitamíny B2, D2 a niacin, obsahuje vlákninu, polysacharidy (betaglukan, alfaglukan a další) a známé antioxidanty. Je doporučována při únavě, k posílení energetického systému, při nespavosti, podrážděnosti a duševní vyčerpanosti a rovněž přispívá k normalizaci látkové výměny.

 

Více o Maitake se můžete dozvědět zde.

Shiitake pochází z jihovýchodní Asie, kde se již po tisíce let používá jako součást gastronomického umění. Pěstuje se na dřevu listnatých stromů, nejlépe dubu, buku nebo břízy, asi dva měsíce po poražení.

 

Je oblíbená nejen pro svou vynikající a originální chuť, ale také pro obsah látek majících příznivý vliv na zdraví. Jednou z látek, kterou shiitake obsahuje, je lentinan. Jedná se o glukan, který mimo jiné působí také jako lapač volných radikálů a antioxidační látka.

 

Více o Shiitake se můžete dozvědět zde.

Zatímco některé čínské houby jsou již docela známé, jiné se zatím do povědomí milovníků přírodní medicíny zatím tolik nedostaly. Vyjmenovat můžeme například Jidášovo ucho nebo Pornatku kokosovou.

 

Jidášovo ucho (Auricularia) nemá typickou houbovou chuť, v pokrmech je příjemně křupavá. Ačkoliv není tolik známá, zaujímá 4. místo ve světové produkci po hlívě, shiitake a žampionu. Obsahuje řadu vitamínů, minerálních látek, stopových prvků a bioaktivních sloučenin a je proto velmi prospěšná.

dny
:
hodiny
:
minuty
:
sekundy