- 180 g špaldové mouky
- 1 prášek do pečiva
- 150 g ovesných vloček
- špetku soli
- 3 polévkové lžíce hnědého či březového cukru (xylitolu)
- 6 polévkových lžic slunečnicových semínek
- 3 polévkové lžíce sekaných mandlí
- 3 polévkové lžíce sekané čokolády (mléčné, tmavé či bílé)
- 1 čajovou lžičku skořice
- 150 g másla
- 100 g javorového sirupu (použít můžeme i datlový, agávový atp.)
Pro milovníky ovesných vloček, müsli tyčinek a jiných zdravých a křupavých dobrot tu máme tyto ovesné sušenky. Jsou vynikající, zasytí a nemusíme mít při jejich mlsání žádné výčitky svědomí, obsahují totiž spoustu potřebných živin.
Ve větší míse smícháme špaldovou mouku s práškem do pečiva, skořicí, špetkou soli, ovesnými vločkami a cukrem. Přidáme najemno sekané mandle, sekanou čokoládu a slunečnicová semínka. V kastrůlku si rozpustíme máslo s javorovým (či jiným) sirupem a přimícháme k suché směsi. V případě, že by směs nebyla dostatečně „mokrá“, můžeme vždy přidat ještě trochu sirupu s máslem, aby se krásně spojila. Z těsta poté tvarujeme hrudky a ty na plechu vyloženém pečícím papírem rozmáčkneme do placky. Pečeme 15–20 minut na 150 °C.
Autor: Dita Oškerová, Bylinkové snění