Šípková marmeláda
Obrázek Marmeláda ze šípku
Šípková marmeláda
  • 1 kg šípků
  • 1 kg krupicového cukru 
  • ½ lžičky mletého hřebíčku
Šípková marmeláda

Miluji vůni šípků. Vždy, když se line kuchyní, ve mne vyvolá ohromnou dávku klidu. A protože právě nastalo období, v němž se šípky sbírají, spojte příjemné s užitečným a při procházce podzimní krajinou se zastavte u pár šípkových keřů. Nasbírejte si jejich plody do zásoby a udělejte si z nich třeba lahodnou marmeládu, která je výborná v lineckém cukroví.

Šípková marmeláda

Šípky očistíme od bubáků a stopek, přepůlíme je napůl a zalijeme vodou tak, aby byly úplně ponořené. Následně je přivedeme k varu a vaříme je cca 30 minut doměkka. Poté šípky umeleme v mlýnku na maso a znovu je propasírujeme přes velmi jemné síto, abychom je zbavili všech peciček a chloupků. Získanou směs zvážíme a na každý kilogram použijeme 1 kilogram cukru. Poté směs vrátíme zpátky na plotnu, přidáme hřebíček a vše vaříme cca 20 minut do zhoustnutí. Nakonec marmeládou naplníme sklenice, ty zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme obsah vychladnout.

Autor: Dita Oškerová, Bylinkové snění