


• ½ hrnku mrkvového pyré (rozmixovaná vařená mrkev)
• 250 ml pomerančového džusu
• 125 ml vody
• šťávu z jednoho pomeranče
• šťáva z jednoho citronu
• 1 čajovou lžičku kurkumy
• 1 čajovou lžičku zázvoru
• 1 čajovou lžičku skořice
• ¼ čajové lžičky lékořice
• 3 čajové lžičky agaru
• špetku himalájské soli
• 3 polévkové lžíce medu
• silikonové formičky na led

Necítíte se dobře a máte pocit, že na vás něco leze? Tak vzhůru do výroby jednoduchých želatinových bonbonků s kurkumou a zázvorem, které jsou plné antioxidantů a vitaminů!

V kastrůlku prošleháme mrkvové pyré, pomerančový džus a vodu. Přidáme všechno koření a agar a pořádně vše promícháme. Směs přivedeme k varu a za stálého míchání ji asi 3 minutky povaříme. Pak sejmeme hrnec z plotny, osladíme směs medem a rychle ji nalijeme do předem připravených formiček. Želé pak necháme ztuhnout v lednici, načež jej vyndáme z formiček a máme hotovo! Želé skladujeme v uzavíratelné dóze, kde vydrží týden. Je možné ho taky zmrazit a pak vytáhnout, kdykoli bude třeba!
TIP: Další recept z kurkumy
Zázračný elixír
Věřte, že má tato lahodná dobrota skvělé protizánětlivé účinky a postaví vás na nohy raz dva!
Budete potřebovat:
• 1 l vody
• 400 g cukru krupice
• 400 g cibule
• 2 čajové lžičky sypké kurkumy
• kousek čerstvého zázvoru
Postup:
Do většího kastrolu nalijeme vodu, přisypeme cukr a chvíli vše povaříme na mírném ohni. Poté přisypeme kurkumu, zázvor nakrájený na kolečka a nakrájenou cibuli. Vaříme, dokud se neodpaří polovina vody, pak směs rozmixujeme a přelijeme do sklenice, kterou později uchováváme v lednici.
Elixír užíváme nalačno ráno a večer v množství jedné polévkové lžíce.
Autor: Dita Oškerová, Bylinkové snění