Kombucha
Kombucha
Zázvorový likér

•  1 ks kombuchové kultury 
•  0,3 l kvasného roztoku 
•  300 g třtinového cukru
•  3 čajové lžičky kvalitního sypaného černého 
•  3 l vody 

Zázvorový likér

Kombucha se označuje jako čajová houba, jelikož se jedná o houbovitou, rosolovitou hmotu žijící v oslazeném čaji. Během jejího přirozeného kvasného procesu se v ní vytvářejí biologicky hodnotné látky, a tak ji již po několik staletí lidé pěstují. Můžeme jmenovat celou řadu vitamínů B komplexu, vitamíny C, D, E a K. Pro množení potřebuje pouze cukr a lze ji pěstovat nepřetržitě, výsledkem je lahodný, lehce perlivý nápoj.

Zázvorový likér

Uvaříme čaj, který necháme vychladnout na teplotu 30 °C, pak jej osladíme a přelijeme do zavařovací lahve. Vlijeme kvasný roztok a vložíme houbu. Hrdlo sklenice překryjeme kouskem čisté látky, stáhneme ji gumičkou a umístíme ji na tmavé a čisté místo, na kterém nehrozí žádné pachy (např. ty při vaření). Kvašení proběhne během 7–10 dnů. Kvalitní nápoj se pak pozná tak, že je jemně perlivý a má sladkokyselou chuť. Skladovat jej můžete ve skleněných nebo PET lahvích v lednici a je vhodný pro každého bez věkového a zdravotního omezení. 


Důležité upozornění: Kombucha nesmí přijít do styku s žádným kovovým předmětem, pro manipulaci používejte ideálně dřevěnou lžíci nebo vařečku.
 

Autor: Dita Oškerová, Bylinkové snění