- velkou hrst bezových květů
- 500 ml smetany ke šlehání
- 150 g třtinového cukru
- 250 ml tučného mléka
- 5 žloutků
- 2 kelímky zakysané smetany
- šťávu z citronu
K jaru a létu patří domácí zmrzlina, bez ní by to nebylo ono! A touhle bezovou určitě nejedné návštěvě vyrazíte dech.
Z bezových květů opatrně otrháme kvítky a pokusíme se na nich zachovat pyl, který je nositelem chuti. Kvítky dáme do velké mísy a zalijeme je smetanou, nádobu uzavřeme a dáme přes noc do ledničky. Druhý den smetanu z květů bezu vymačkáme přes jemné plátýnko, do bezové smetany přisypeme cukr, vlijeme mléko a opatrně směs zahřejeme. V jiné míse rozšleháme žloutky a za stálého prošlehávání k nim ohřátou směs přilijeme – pokud bychom to udělali obráceně, žloutky se srazí. Tekutinu vlijeme zpět do rendlíku, opět opatrně zahříváme a mícháme, dokud směs trochu nezhoustne. Poté ji přelijeme přes jemné sítko zpět do mísy. Přidáme zakysanou smetanu, citronovou šťávu a vše promícháme. Směs na zmrzlinu je hotová a můžeme ji dát zmrazit do mrazáku. Musí tuhnout 4–5 hodin a je třeba ji každou půlhodinu vytáhnout a promíchat tyčovým mixérem – to proto, aby se rozbily ledové krystalky a zmrzlina byla hladká.
Autor: Dita Oškerová, Bylinkové snění