Omega 3 mastné kyseliny! Nepostradatelný doplněk pro zdraví
Jistě v reklamách často slyšíte o omega 3 mastných kyselinách nebo o nenasycených mastných kyselinách a jejich přínosu pro vaše zdraví. O čem je řeč? O rybím tuku. Všimli si vědci, že Eskymáky velmi málo postihuje revmatoidní artritida (zánětlivé onemocnění kloubů a chrupavek) a srdeční choroby. Jak je to možné? Konzumují tulení a velrybí maso, kde je obsaženo velké množství nenasycených mastných kyselin. Tělo si neumí tuto látku vyrobit samo, a tak je musí získávat z potravy.
Omega 3 mastné kyseliny pomáhají
Omega 3 mastné kyseliny jsou pro náš organismus nepostradatelné. Snižují riziko infarktu, zlepšují paměť a imunitu včetně psychického stavu. Účinná prevence proti nádorovým onemocněním a snižuje hladinu cholesterolu – brání ucpávání cév a výskytu vysokého krevního tlaku. Podporují usazování vápníků v kostech, proto je rybí tuk nezbytný pro děti. A co víc – pomáhá bojovat s astmatem, ekzémem, lupenkou, s prostatou, s menstruačními problémy, s onemocněním střev a dalšími neduhy.
Margarín není správná cesta
V 90. letech minulého stolení se ve velkém objevují reklamní kampaně na margaríny různých značek. Hlásí se k minimu tuku, obsahu vitamínů a nenasycených kyselin. Navíc jsou snadno roztíratelné. Samé výhody od nemoderního tuhého a tučného másla. A navíc ta výhodná cena. Již se marketing nezmiňuje, že chuť margarínu nepřipomíná máslo ani vzdáleně, pokud ho necháte chvilku mimo ledničku, tak se vybarví, co je zač. Až na obalu malým písmem se dočtete, že margarín neobsahuje bílkoviny a živočišné sacharidy a navíc obsahuje škodlivé transtuky, které mají za následek zvýšenou hladinu cholesterolu, aterosklerózu, srdeční choroby, mozkové mrtvice a mnoho dalšího.
Více informací o mega-3 a 6 mastných kyselinách naleznete v našem magazínu celostnimedicina.cz