Chřest kočičínský - TIAN DONG
Bez cukru
Bez laktózy
Vege
Vegan
Bez lepku
Popis & Parametry
Chřest kočinčínský neboli Tian Men Dong je bylina využívaná v tradiční čínské medicíně.
Domovinou chřestu kočinčínského je východní a jihovýchodní Asie, Čína, Japonsko, Korea. V ČR se bohužel ve volné přírodě vyskytuje jen jeden druh chřestu – chřest lékařský.
Chřest je trvalá rostlina rostoucí do výše až 1,5 metru. Kvete od března do června a semena zrají na začátku podzimu – nejčastěji během září. Květy jsou dvoudomé – rostlina má buďto samičí, nebo samčí květy. Pokud chceme, aby rostlina plodila, je třeba mít rostliny s oběma pohlavími. Pyl se přenáší pomocí hmyzu (nejčastěji včel). Terapeuticky nebo v rámci kulinářství se používá více rostlinných částí. Oddenek, který má cca 5 cm na délku a 2 cm na šířku, se vaří po oddělení vláken pletiva (hořké části) a jádro se poté jí. Jiné zdroje doporučují jádra oddenku nakládat do cukru a poté konzumovat. Někteří zahradníci deklarují, že plody jsou také jedlé, jiné zdroje bobule chřestu nedoporučují jíst.
Jelikož chřest kočinčínský není v Evropě příliš známou rostlinou a její užívání není hojně rozšířeno, žádná společnost nepodala návrh na uznání některého ze zdravotních tvrzení, pro které je chřest kočinčínský tradičně užíván, a dle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 tedy nesmíme o jeho zdravotních přínosech informovat. Více informací naleznete v herbáři.
Neobsahuje nežádoucí příměsi ani konzervační látky. Neobsahuje cukr. Je možno sladit cukrem nebo medem.
Chřest kočinčínský (Asparagus cochinchinensis) kořen
Dávkování
Dvě vrchovaté čajové lžičky (cca 6 g) se vloží do 200 ml studené vody, od bodu varu asi 30 min. povařit, dle potřeby přidáme vodu. Užíváme 1× denně.
Upozornění
Surovina pro přípravu bylinného čaje – nálevu.
Neslouží jako náhrada pestré stravy.
Není určeno dětem do 3 let, těhotným a kojícím ženám. Ukládejte na bezpečném místě mimo dosah dětí.
Nepřekračujte doporučené denní dávkování. Skladujte v temnu a suchu.