loading

A zase po roce, máme tu Vánoce...  S melancholickou slzou v oku vzpomínáte na své dětství, kdy jste odpočítávali dny s nefalšovanou nedočkavostí? Protože teď jsou pro vás Vánoce symbolem nekončícího shonu? Nakoupit dárky celé rodině, napéct dvacet čtyři druhů cukroví, vymést pavučiny z každého koutu, vyprat záclony, vyleštit okna. Ufff. A samozřejmě se přitom všem usmívat od uchu k uchu a užívat si tu kouzelnou vánoční atmosféru. :)

My jsme si ale řekli že ne. Letos takovéhle Vánoce podporovat nebudeme. Letos se Vánoce ponesou v duchu skutečné pohody. To znamená bez stresu, bez shánění dárků na poslední chvíli a bez násilně vydřené spokojenosti všech členů rodiny.

Úklidovou službu vám sice nezařídíme, ale s čím vám zaručeně pomůžeme, je výběr dárků pro vaše nejbližší. A co víc, my vám je nejen, že pomůžeme vybrat, ale my vám je i pohodlně doručíme domů. To zejména ocení ti, jenž nemají ostré lokty nebo se nevyžívají v pošťuchování s ostatními "lovci dárků na poslední chvíli". Nechte si od nás poradit, my moc dobře víme, co se nejčastěji nakupuje a co udělá radost za každé situace. Takže pokud sháníte dárek ve smyslu "hlavně rychle a bezbolestně", pak nic nepokazíte, když budete vybírat z našich nejoblíbenějších dárků. Pokud však už máte představu, že tetě každoročně udělá radost vánoční dárková sada čajů nebo, že vaši kamarádku nepotěší nic jiného než cokoliv pro její děťátko, případně chcete darovat praktické dárky, kterými budete nenásilně vychovávat k ekologické zodpovědnosti k naší zemi... Pak oceníte naše tipy na vánoční dárky, ve kterých najdete dobrou klasiku, ale i netradiční dárky, které se nestanou jen "lapači prachu".

Vánoce nejsou ale jen o dárcích. Ty pravé Vánoce začínají, když se domovem rozvoní vanilkové rohlíčky a smažený kapr. Ať už máte rádi Vánoce tradiční nebo naopak chcete letos i něco víc než jen klasiku, věříme, že vás potěší naše tipy na vánoční recepty. Najdete v nich rodinný recept na linecké koláčky od bloggerky Andrey známé jako Apiastrum, ale i tip na vánoční dobroty pro vegetariány. Možná namítnete, že na české slavnostní štědrovečerní tabuli musí být kapr vylovený z českého rybníka s pravým bramborovým salátem. Ale na druhou stranu žijeme ve svobodném světe, tak proč se nechávat svazovat pravidly, která nás dohánějí k šílenství. Možná, že když tyto Vánoce upravíte i pro svou dceru, která se našla ve veganském stylu života, tak budou ty Vánoce skutečně pohodové.:)

Konec konců není důvod se bránit změnám ani na Vánoce. Vždyť i jen malá změna, může být velkou změnou k lepšímu. Nechte se inspirovat, co můžete pro sebe a své blízké udělat, aby letos ty Vánoce nebyly honem za nedosažitelnou idylkou. 

Tipy od bloggerek

Míša, nutriční terapeutka, Nejezblafy.cz

Vánoce jsou o tom, že se celá rodina a blízcí přátelé sejdou, popovídají si a užijí si společně strávený čas

 

Vánoce? Jedno z mých nejoblíbenějších období v roce. V poslední době ale slyším od spousty lidí, že se na Vánoce netěší, protože je to jen strašný shon, a že si je ve výsledku ani neužije. To je ale velká chyba, podle mě jsou Vánoce hlavně o tom, sejít se svými blízkými a užít si společně strávený čas, nebo snad ne? Proto se s vámi čtenáři chci podělit o to, jak vánoce slavím já a možná vám tím předat i nějaké tipy.

Doma si Vánoce se užíváme už od prvního adventu

Uděláme nebo si koupíme adventní věnec a vyzdobíme dům vánoční výzdobou. Dřív jsme to vše dělali až těsně před Štědrým dnem, ale pak jsme zjistili, že to vždy tak rychle uteče. Tímto si ty Vánoce o dost prodloužíme a navodíme v sobě tu správnou atmosféru. Nepeču zbytečně moc cukroví. Spousta lidí se honí za tím, kolik druhů upeče. Ale řekněme si pravdu. Kdo to pak bude jíst? Stačí si upéct třeba 4 druhy nejoblíbenějšího cukroví v menším množství. Vždyť pak mají stejně všichni výčitky, kolik toho přes Vánoce zase snědli. Mezi naše oblíbené cukroví na Vánoce patří vosí hnízda, linecké, rohlíčky a pracny. Když mám náladu, udělám ještě perníčky. O Vánocích se snažím především užít si své rodiny a blízkých. Vánoce jsou o tom, že se celá rodina a blízcí přátelé sejdou, popovídají si a užijí si společně strávený čas. U nás se na Vánoce sejdeme opravdu všichni, scházíme se od Štědrého dne po Boží hod jak s rodinou z matčiny strany, tak i z otcovy. Nejsme malá rodina a schází se nás najednou hodně, není sranda všechno připravit, ale vždy to stojí za to.

 

Nepřeháním to s dárky

Nad dárky spíš rozmýšlím, než abych bezmyšlenkovitě něco kupovala. Poslouchám své blízké, co by se jim hodilo už během roku a pak nakupuji. Když mám málo financí, vyrobím nějaký jedlý dárek, například vaječný koňak, pečený čaj, anebo nějaký likér. Jako dárky ráda nakupuji například kvalitní zrnkovou kávu, kvalitní čaje, přírodní kosmetiku nebo třeba knihy. Důležité je se za něčím nehonit, nasávat tu atmosféru a užít si rodiny. Na ničem jiném přece nezáleží. Hezké Vánoce Vám všem!

VÁNOČNÍ KOKOSKY

Troubu předehřejeme na 170°C. Bílky společně se špetkou soli a 5 lžícemi čekankového sirupu vyšleháme do sněhu. Poté opatrně vmícháme kokos a pomocí lžíce nebo zdobícího pytlíku tvarujeme kokosky přímo na plech s papírem na pečení. Pečeme přibližně 15 minut. Necháme vychladnout a podáváme. Dobrou chuť!

Tipy na dárky podle Míši

Maruška, autorka blogu Maruška VEG

Snažím se mít vše koupené dříve, než vůbec prosinec začne. 

 

Vánoce a období kolem nich je pro mě každý rok jedno z nejkouzelnějších. Užívám si tu atmosféru a dobré jídlo. Nehoním se po obchoďácích, nekupuji zbytečně mnoho jídla, ale trávím čas s blízkými a díky tomu jsem bez stresu. Navařeno a napečeno mám, ale hlavně proto, že je to můj koníček. Jedním z nejoblíbenějších u nás jsou různé raw a nepečené kuličky, které jsou hotové za chvíli a nehrozí, že by se spálily.

Uklízím průběžně celý rok a kolem Vánoc se tím nějak víc netrápím. Myslím, že neumytá okna v prosinci se dají v klidu přežít. Ale pokud vám dělá úklid radost jako mně pečení cukroví, tak je to skvělá volba relaxu.

Nakupuji kosmetiku, jídlo

Co se dárků týče, zvolila jsem už před pár lety taktiku praktických dárků, v případě, že si dotyčný nepřeje něco konkrétního. Nakupuji kosmetiku, jídlo (třeba různá oříšková másla, ořechy, snídaňové směsi, sirupy, čaje, kávu, superpotraviny, doplňky stravy nebo zelené potraviny). Nejsou to romantické dárky, ale mně by to radost udělalo a také vím, že je obdarovaný využije. Další oblíbené dárky, které dávám, jsou knihy a různé praktické věci do domácnosti. Skleněné láhve na vodu, prostředky do domácnosti, látkové pytlíky a tašky na nákupy. Pro děti je to asi nejjednodušší, tam vybírám hračky dřevěné nebo nějaké rozvojové.

Většinu objednávám online

Abych měla Vánoce co nejvíce v klidu, snažím se mít vše koupené dříve, než vůbec prosinec začne. Většinu objednávám online, protože je tam větší výběr a mám na to klid. V prosinci si pak večer pustím nějaký vánoční film a u toho je opět v klidu zabalím. Před Štědrým dnem umíchám bramborový salát a upeču vánočku. To jsou dvě věci, které pro mě k té atmosféře neodmyslitelně patří. Ráno si pak můžeme dlouze v klidu posnídat vánočku, cukroví a kakao. Na oběd máme čočkovou polévku, kdy si pod talíř schováváme minci, aby se nás držely peníze. Po odpolední procházce si dáme štědrovečerní večeři a sedáme ke stromečku. Dárky rozbalujeme pomalu a povídáme si. Když pak začnou v televizi Pelíšky, víme, že už je den téměř u konce.

LINECKÉ KYTIČKY

cca 40 ks (dle velikosti tvaru)

  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 250 g Alsan (či jiný rostlinný tuk)
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 PL kukuřičného škrobu
  • 1 PL citronové kůry
  • +marmeláda na slepenÍ

Pro snadnější tvoření těsta si tuk z ledničky cca hodinu předem vyndáme a necháme při pokojové teplotě. Mouku si prosejeme přes síto. Všechny suroviny si smícháme v míse a vypracujeme v těsto, které bude držet hezky u sebe a nebude se lepit. Dáme do krabičky či pytlíčku a necháme v lednici alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc uležet. Vykrajujeme a v každém druhém kousku si vykrojíme dírku (snažte se je mít všechny stejně vysoké, aby byly rovnoměrně propečené). Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 cca 15 minut - záleží jak je máte silné, určitě doporučuji je hlídat a když začnou zlátnout, tak je vyndat. Po vychladnutí je slepíme marmeládou.  Můžete je ještě pocukrovat

RAW KULIČKY S PROTEINEM

Zkontrolujeme si, že v datlích není pecka. Do výkonného mixéru dáme kokos, mandle a mixujeme, poté přidáme skořici, protein a postupně přidáváme datle. Mixujeme dokud se hmota nezačne spojovat v jedno. Můžeme promíchat ještě s kousky mandlí, kokosu. Vytvarujeme kuličky. TIP : Pokud nemáte výkonný mixér, namočte si datle na půl hodiny do vody, velmi změknou a pak už to zvládne většina mixérů. Jen budete možná potřebovat trošku víc ořechů nebo kokosu.

OŘÍŠKOVÉ CUKROVÍ S NATUNETOU

V jedné misce si smícháme veškeré suché ingredience a v druhé všechny mokré. Mokré začneme postupně přidávat k suchým a pořádně mícháme. Když nám těsto drží pěkně při sobě, dáme ho do ledničky uležet, nejlépe přes noc, ale alespoň na 2 hodiny. Rozválíme placku a vykrajujeme tvary, jaké chceme. Dáme péct na 150 C na 15 minut. Po vychladnutí je slepíme nutellou, polijeme čokoládou a zdobíme ořechy.

Štědrovečerní večeře podle Marušky

Tyto Vánoce budou moje už čtvrté bez masa. Tak Vám přináším tradiční recepty přetvořené na veganské. Jak upravit bramborový salát a co si k němu připravit hned ve 4 variantách. Myslím, že zdravé stravování je důležité, ale taky k tomu patří si občas něco dopřát. Nemusí se toho člověk přejíst, ale k Vánocům cukroví a smažené patří. Pokud jste se také rozhodli tyhle Vánoce trávit bez živočišných produktů, tak po přečtení těchto receptů nemusíte mít strach, že vám bude něco chybět.

BRAMBOROVÝ SALÁT

  • 1 kg brambor
  • 2 větší mrkve
  • 200 g hrášku
  • 300 ml sojánézy (100 ml sójové mléko + 200 ml olej + 1 PL citrónové šťávy)
  • kyselé okurky
  • sůl, pepř, plnotučná hořčice

Tip: Pokud máte rádi chuť “vajíčka” naložte si den předem bílé tofu nakrájené na kostičky do oleje a černé soli, která voní přesně po vajíčkách. Pro barvu můžete přidat i špetku kurkumy.

Brambory a mrkev si uvaříme a po vychladnutí je oloupeme. Nakrájíme je na kostičky a smícháme s hláškem, okurkami, hořčicí, solí a pepřem. Sojanéza - Do vysoké nádoby dáme sójové mléko, olej, citrónovou šťávu a špetku soli. Chvíli mixujeme ponorným mixérem, už po chvilce to zhoustne a je hotovo. Vše promícháme a dochutíme ještě hořčicí, solí, pepřem a můžeme použít i lák z okurek. Dáme do lednice (nejlepší je ho udělat den předem)

CO K BRAMBOROVÉMU SALÁTU
Na všechny varianty si připravíme trojobal, ten jde lehce připravit bezlepkově. Mouku používám ideálně rýžovou, je chuťově neutrální a funguje skvěle. Jako “vajíčko” jde použít jakákoli mouka rozmíchaná s vodou, dochucená černou solí, tady používám nejraději mouku cizrnovou nebo hrachovou. Dokonce je přímo produkt, který se jmenuje Hraška a je na obalování ideální.

Strouhanku už dlouhokupuji kukuřičnou, nasaje méně tuku, není ze zbytkového pečiva a je přirozeně bezlepková. Obalit lze téměř všechno, třeba tofu, tempeh a nebo můžete vyzkoušet něco z následujících receptů. Pokud byste chtěli méně tučnou variantu lze dát péct do trouby a olejem jen potřít, ale není to ono.

SÓJOVÉ PLÁTKY ALÁ KAPR

Tato varianta bude ideální pro ty, co nemají rádi rybí chuť

Sójové plátky si uvaříme v zeleninovém vývaru. Scedíme a co nejvíce z nic vymačkáme vodu. Osolíme, opepříme, obalíme a smažíme. 

ŽAMPIÓNY V TROJOBALU ALÁ FILÉ

Obalované žampióny jsou naše nejoblíbenější, s kořením na ryby tomu dodá skvělou chuť připomínající obalované rybí filé. Žampióny si nakrájíme na asi 2 mm plátky, okořeníme kořením na ryby, obalíme, smažíme.

 

HLÍVA JAKO KAPR

Tato varianta je kaprovi nejpodobnější v chuti i v konzinstenci. Hlívu si očistíme a uřízneme jí “nohu”. Také obalíme v trojobalu, ale do strouhanky si 1:1 přimícháme nori vločky.

CELER ALÁ KAPR

Celer se také často obaluje a v nori řase je také velmi podobný chuťově rybě a zvolila jsem ho pro ty co nemůžou jíst sóju a nechutnají jim ryby. 

Celer si očistíme a nakrájíme na centimetrová kolečka. Povaříme si ho 10 minut v osolené vodě. Obalíme : mouka, “vajíčko” a poté v zabalíme do nori řasy (co se běžně používá na sushi) a pak klasicky : mouka, “vajíčko”, strouhanka a smažíme. 

Andrea, eko-food-blogger Apiastrum

Vánoce pro mě představují především rodinnou pohodu.

 

Vánoce pro mě představují především rodinnou pohodu a stvrzení nebo oživení vztahů. Hojnost plodů a jiných darů přírody, ať už jedlých nebo dekorativních. Vůni cukroví, jehličí, mandarinek a koření. Útulno, teplo a hřejivé lidské objetí. Vánoční svícny a stromeček, úsměvy nejbližších. Koledy, pohádky a dlouhé povídání do noci s rodinou a přáteli. Poctivé domácí a tradiční dobroty. Zkrátka tento nádherný čas prožívám zcela všemi smysly a nasávám co nejvíce z jeho výjmečnosti. Vrací mě to mnohdy zpět do dětských let a smyslových vazeb na určité vzpomínky. To je pro mě to největší kouzlo Vánoc!

Žádná honička za úklidem, žádný perfekcionismus

Žádná honička za úklidem a nákupováním dárků, žádný perfekcionismus ani móda, žádné drahé dárky a obžerství. To nás velmi pravděpodobně oslabí natolik, že nám to imunita už po zbytek zimy nedaruje! A s tradiční představou svátků klidu a míru to také nemá co dělat. Jak se to všechno dá v dnešní době vůbec zvládnout? Neřídit se masou a tradicí posledních let. Žijeme v dostatku, a tak návrat ke skromnosti, pokoře a vnitřnímu klidu, k tomu jak svátky prožívali naši předkové z přirozené vnímavosti energetických cyklů ročních období a s tím spojených přirozených potřeb našeho těla, budou nejspíš tím správným klíčem!

Tipy jak se z příprav na svátky nesedřít a nezruinovat

Uklízím průběžně už od října. Tedy od doby, kdy už nepobýváme tolik na zahradě a náš domov potřebuje přirozeně větší „generálku“ , protože přes léto žijeme hlavně venku. Velký úklid řeším pouze do adventu! Zakládám si na tom, že o adventu už chci mít klid a pohodu na přípravy ke svátkům a udržování tradic s dětmi. Děláme vždy nejméně čtyři druhy cukoví, adventní věnec i štědrovečerní svícny z jablka, píšeme Ježíškovi, chodíme na Mikulášskou, dáváme Barboře na okno ponožku...  O Štedrém dnu pak lijeme olovo, pouštíme lodičky-svíčky a rozkrajujeme jablka. Dárky nakupuju jen potřebné a pro obdarovaného využitelné. Nemusí jich vůbec být hodně! Proč taky? Jednoho to finančně vyčerpává, druhý řeší, že si pro ten nadbytek děti vůbec věcí neváží.  Vánoce by měly být  hlavně o setkávání a štědrém pohoštění. Jeden dárek každému by měl bohatě stačit! 

Tip na domácí dárky

Vyrábím domácí dárky jako je kosmetika (koupelové soli, balzámy na rty, mýdla, bylinné oleje), jedlé dárky (granola, marmelády, směsi bylinných čajů, koření a solí), svíčky a jiné. Dárky s láskou ručně dělané a s duší totiž stejně vždy nejvíc potěší a překvapí. S nakupováním potravin je to už ovšem horší. V obchodě v prosinci to bývá často stresující. Mně v tomto ohledu alespoň částečně ulevuje nákup přes eshop.

Šumivé bomby do koupele s levandulí a tymiánem

100g jedlé sody
50g kyseliny citrónové
50g himalájské jemné soli
3 lžičky olivového oleje
3 lžičky vody
1 lžička sušeného tymiánu
5 kapek esenciálního oleje levandule
2 lžičky sušených levandulových květů

V misce smícháme sodu, kyselinu citrónovou, bylinky, esenciální olej a sůl. V jiném kelímku smísíme vodu a olej a po malých dávkách (ať to nevypění!) do suché směsi promícháváme. Vznikne morká, ale sypká směs, kterou namačkáme do zvolených formiček. Necháme zaschnout na topení asi 15 minut.

HLÍVOVÝ KUBA

Kroupy spaříme, propláchneme a v osolené vodě uvaříme doměkka. Trvá to asi hodinu, podle velikosti krup. Na ghí opečeme nakrájenou cibuli, po chvíli přidáme i hlívu. Odstavíme, osolíme, opepříme, přidáme kmín, utřený česnek a majoránku. Nasypeme ke scezeným krupkám a dobře promícháme. Přendáme do máslem vymazaného pekáčku, lehce přitlačíme a pečeme při 180°C asi 45 minut. Těsně před koncem můžeme ještě pokapat povrch máslem.

LINECKÉ KOLÁČKY


Ze surovin vypracujeme hladké těsto a necháme odpočinout minimálně na hodinu. Pak těsto rozválíme na tenký plát a vykrajujeme libovolné tvary, do poloviny z nich vykrojíme ještě nějaký malý tvar nebo kolečko uprostřed. Pečeme při 160°C 5-10 minut dorůžova, záleží na tloušťce vyválenéného těsta. Vychladlé slepujeme marmeládou a necháme pár dnů uležet, aby změkly.

HRACHOVKA PODLE M.D.RETTIGOVÉ

  • 250 g hrachu (přes noc namočíme)
  • asi 2l vody nebo petrželového vývaru
  • 1 lžíce majoránky
  • mořská sůl
  • 3-4 stroužky česneku
  • hrst čerstvé petrželové nati
  • 200 g tempehu natural nebo 1 velká cibule
  • slunečnicový olej

Namočený hrách scedíme, propláchneme a uvaříme doměkka v nové vodě nebo v petrželovém vývaru, s utřeným česnekem, majoránkou a solí. Hotovou polévku rozmixujeme a podáváme s osmahlou cibulkou, kterou můžeme do polévky také zamixovat, nebo osmaženým tempehem jako náhrada za smažené houstičky. Na zimu ideální polévka, dobrou chuť!

RAW KULIČKY Z KEŠU A DATLÍ

Nejprve rozmixujeme ve výkonném mixéru ořechy a pak přidáme ostatní. Ze vzniklé hmoty tvoříme malé kuličky, které můžeme, aby pěkně vypadaly, obalit ve strouhaném kokosu nebo v kakau. Kuličky by měly teoreticky vydržet dlouho, doporučuji uzavřít do nádoby, aby neoschly a raději uložit v lednici, aby ořechy v teple nežlukly. I když nevěřím že se někomu zkazí - dřív jsou snědeny. U nás doma jsem pomalu ani kuličky nestihala udělat, jak rychle mizelo těsto lžičkou od nenechavců. :)

HEŘMÁNKOVO-KURKUMOVÝ ZÁZVOROVÝ ČAJ

Vodu s heřmánkem, olejem a kořením přivedeme k varu, odstavíme a přiklopíme na 5 minut. Pak nalijeme mléko a scedíme do hnků, kde osladíme medem podle individuální chuti. Nezdá se to ale chuť je naprosto úžasná (s medem)! Teď už jen posedět na klidném a útulném místě, v tichu a klidu popíjet čaj a prociťovat, jak se tělo prohřívá, uvolňuje a zbavuje napětí. :)

PAPRIKOVÁ TOFU PAŠTIČKA

Scezená semínka s nastrouhaným tofu, trochou oleje a ostatními ingrediencemi rozmixujeme na požadovanou konzistenci. A skvělá pomazánka pro nečekané návštěvy je hotová. :)

Andrea a její tipy na dárky

NAHORU