Tuky ze života neodhánějme

O tom, že tuky patří mezi základní živiny, se píše všude mnoho. Tuky bychom ale ze svého jídelníčku rozhodně neměli vyhazovat, ani je nahrazovat např. beztučnými produkty nebo produkty se sníženým množstvím tuku. Tuky totiž v našem těle mají nespočet úkolů:

 

  • vážou na sebe vitamíny,
  • stojí za tvorbou hormonů a tím i řady metabolických reakcí,
  • zajišťují správný vývoj mozku a nervové soustavy,
  • snižují glykemický index,
  • jsou nositelem sytosti,
  • s tukem získáte lepší chuť pokrmu - dokáží tzv. z jídla vytáhnout chuť,
  • kromě toho tuky zajišťují tepelnou izolaci organismu.

 

Věděli jste, že: Tuků se ve svém těle bez tuků jen tak nezbavíte?

 

Nezapomeňte, že tuky jsou nositelem veliké energie a tu tělo také musí zpracovat, aby nedocházelo k přírůstku na váze, proto třeba jedna lžička arašídového másla denně navíc jen tak pro radost může ve vašem hubnoucím plánu udělat parádní neplechu. 

Kde čerpat zdravé tuky?

Zdravé tuky v sobě ukrývají ryby, avokádo, ořechy, kvalitní oleje, olivy, ghí, vejce, MTC olej, kokosový olej a mnoho dalších potravin.

 

Znáte MCT olej (Medium-Chain-Triglycerides = MCT)?
Fenomén a modní trend dnešní doby v podobě výživových doplňků. MCT olej si získal svou popularitu především díky rychlému vstřebávání a trávení v organismu a rovněž má i nízkou energetickou hodnotu (8 kcal). MCT olej je tedy vhodný i při redukci, kromě toho chrání svaly po fyzické aktivitě, bojuje s únavou, podporuje trávení a mnohem víc. Pokud byste chtěli sáhnout po nějakém, hledejte, aby byl vždy ze 100% kokosového oleje.

Slova majitele ořechových másel Lucky Alvin:

“Ořechy obsahují velké množství zdravých tuků a také vlákniny. Jednotlivé druhy ořechů obsahují spoustu pro tělo prospěšných látek jako jsou vitamíny, minerály a další živiny.” 

 

Jednotlivé ořechy se od sebe  liší obsahem vitamínů a minerálních látek, proto je žádoucí je střídat. 

ořechová másla Lucky Alvin
Jaký názor na tuky má cukrářka a majitelka Epiffany Jana Novotná?

“Tuky samozřejmě používáme. Zastávám názor, že bez kvalitních tuků nejde dělat poctivá cukrařina. Je možná trendy dělat Low carb zákusky, bez cukru, nebo na druhou stranu bez tuku, a nebo s různými náhražkami. Já ale chci, aby vše co vyrobíme bylo dobré. A výborný zakusek se neobejde bez cukru (který je jedinou surovinou, s kterou šetříme) a bez kvalitního českého másla. Používáme i České Ghíčko, které jsem objevila díky přátelství s majitelkou firmy která ho vyrábí. Dáváme ho do korpusů svatebních dortů, vymazáváme s ním formy. Také vyrábím čokoládové pralinky, do kterých si vytvářím sama receptury naplní. Několik druhů je i s přídavkem ghíčka, které působí jako přírodní konzervant. Naše pralinky jsou bez chemických konzervantů, a ghíčko nejenže zjednoduší chuť, ale i zaručí správnou trvanlivost.”

Tip na závěr:

Hodně lidí,kteří ke mně chodí na konzultace kroutí hlavou, že jim doporučuji namazat si žitný chléb máslem. Nekruťte taky hlavou, ale mazejte poctivým máslem, uvidíte, jak vám bude skvěle chutnat a ještě vás hlad jen tak nedožene. Zkuste občas udělat omeletu na ghíčku a hned se změní chuť.

Nikča doporučuje:

 

Autorka: Nikola Bartáková, koučka a trenérka