Špaldový domácí chléb
kvásek
1/2 kostky droždí
1 čl cukru
1 čl soli
2 čl instantního droždí
1 čl mouky
100 ml vlažné vody
200 g špaldové mouky
200 g špaldové celozrnné mouky
1 čl kmínu
300 ml vody
50 g slunečnicových semínek
50 g konopných semínek
50 g vlašských ořechů
Vytvoříme si kvásek - smícháme nadrobené droždí, sůl, cukr, instantní kvásek a lžičku mouky se 100 ml vlažné vody. Promícháme a necháme 10-15 minut pracovat - kvásek zvětší svůj objem a udělá "čepici".
Ve velké míse si smícháme oba druhy mouky, kvásek, sůl a kmín. Postupně přidáváme vodu a mícháme. Semínka a oříšky vmícháme nakonec. Necháme minimálně hodinu kynout na teplém místě přikryté utěrkou. Promícháme a dáme do formy na chléb, která je vyložená pečícím papírem. Pečeme 10 minut na 220 °C a poté stáhneme teplotu na 190°C a pečeme dalších 30 minut.
Dobrou chuť!
Maruška Veg.