KupLevandule

Voňavou značku KupLevandule je skoro zbytečné představovat. Není třeba široce popisovat, že produkty, které nabízí, jsou vyráběny z jedné z nejoblíbenějších bylinek - levandule lékařské. Její vůně je jemná a především uklidňující. Je vhodnou pomocnicí při stresu a také uvolňuje napětí před spánkem. Její vůně se hodí i do šatníků, protože nádherně provoní oblečení a zároveň odpuzuje moli. Levandule má však využití i v kuchyni, a to už neví úplně každý. Takový šálek čaje z kvítků levandule spolu s levandulovými sušenkami dokáže vyklidnit i ty největší morouse.

 

Kdo za tím vším stojí

Všechny květy, z nichž jsou produkty zhotoveny, projdou rukama Olči Pospíšilové, zakladatelky a hlavní tvůrkyně značky KupLevandule. O vlastním podnikání si snila už při vysokoškolských studií, ale to ještě nebyl ten správný čas. Ten přišel v roce 2012, kdy opustila kancelářské křeslo, vrátila se do své domoviny a se svou rodinou zasadila 1000 sazenic levandulí.

"Je to neustálá práce, která přináší radost, úsměv, ale občas i mozoly na rukou", shrnuje do jedné věty, co je pro ni KupLevandule. Její voňavá políčka můžete najít na Vysočině, kde ji k místu poutá nejen láska k přírodě, ale i rodné kořeny. "V dnešní uspěchané době je to útěk k něčemu uklidňujícímu".

Produkty KupLevandule jsou ručně připravované a o každém se dá říci, že je 100% originální. Olča se nebojí sednout za šicí stroj a ušít nahřívací polštářky, obléct zástěru a napéct sušenky a zároveň vzít do rukou motyku. "Nejsem superžena," směje se. "Nejsem ani stoprocentní, ale dělám věci, které mě baví, naplňují a užívám si života, jak nejvíc to jde."

Správná péče o levanduli

Nejčastější dotazy ke správnému pěstování levandule se týkají informací, kdy sázet, jaký použít substrát, jak zalévat, čím hnojit a kdy a jak stříhat…

Když to vezmeme od začátku, tak levanduli doporučuji vysazovat na jaře. Jakmile skončí období zmrzlých, tedy v druhé polovině května, se můžete pustit do práce. Výsadbu můžete provést na záhoncích i v květináčích. Hlavně se musíte zaměřit na slunné místo. To má vliv na květenství i výslednou vůni. Pro začátečníky doporučuji pořídit sazenice. Můžete vysévat semínka, ale s těmi se začíná už v únoru. Je to proces na delší trať a také to chce nějakou zkušenost.

Sazenice by měla být hezky zakořenělá. To poznáte podle zdravých kořenů při vysypání z květináče. Nevybírejte substrát náročný na hnojiva, po vysazení stačí lehce zalít. Pozor na přemokření, vodu levandule vyloženě nesnáší. Čím méně jí dáte, tím více se vám odmění. 

Přejděme k druhému kroku a představme si druhy levandule. Podle nich správně vybereme patřičnou péči. Existuje přes 40 druhů levandule včetně kříženců. U nás je nejznámější levandule lékařská, která je známá také pod názvem levandule úzkolistá. Té se věnuji i já. V našich českých podmínkách má dokonalou mrazuvzdornost. Dalším druhem, s kterým se nejvíce v našich končinách setkáte, je levandule prostřední či zkráceně lavandin. Nevýhodou této rostliny je nižší odolnost vůči silnému mrazu, lépe se proto hodí na chráněná stanoviště. Poznáte ji podle dlouhých stonků a velkého množství květů. 

Sklízení

Určitě vás bude zajímat, kdy levanduli stříhat. Každý rok na jaře potřebuje určitou péči. Levandule lékařská se stříhá až na 1/3 své výšky, ale pozor - ne až úplně do dřeva. Pokud se tak stane, bude vám velmi těžce obrážet. Levandule prostřední se stříhá pouze kosmeticky. Nepotřebuje razantní střih.

Nejčastější dotazy jsou, kdy stříhat, aby se nevysypala, aby byla pěkná ve vázičce. Tady se musíte rozhodnout, zda chcete mít krásnou fialovou zahrádku nebo hezkou kytičku ve vázičce. Přesněji kvítka se musejí stříhat ještě před celým rozkvětem. Pak se nevysypou a dělají radost celý rok. Levandule nekvete najednou, musíte vybírat z rostliny ty pravé květy. Vlastně musíte vychytat ten správný čas ke střihu, kdy nejsou květy zcela rozvité.

Mám pár zásad, které vždy doporučuji:

  • levanduli sbírám vždy za slunného dne, kdy mají květy největší sílu, nikdy za vlhka,
  • sbírám pouze květy před plným rozvinutím, jinak by opadávaly,
  • květy sváži do snopů a zavěsím na suché místo.

Domácí levandulové tvoření:

Levandulový sirup

  • 1 litr vody
  • hrst levandule
  • 1 kg cukru

 

Hrst levandule necháme louhovat v 1 litru vody přes noc. Druhý den tekutinu slijeme přes hustý cedník do větší nádoby a přisypeme 1 kg cukru. Povaříme, aby se cukr řádně rozpustil. Po úplném rozpuštění cukru slijeme sirup do lahví přes hustý cedník vyložený plátýnkem. Pije se podle chuti rozředěný studenou vodou, případně s ledem.

Levandulový repelent

  • 10-15 g sušené levandule
  • 1 lžíce vinného octa
  • 1/2 l vody

 

Přiveďte vodu k varu a přidejte levanduli. Odstavte a nechte vylouhovat. Poté sceďte nálev z levandule a přidejte lžíci vinného octa. Tekutiny důkladně promíchejte a přelijte do lahvičky s rozprašovačem. Takto jednoduše se můžete vyzbrojit na komáry, které budou levandulové silice odpuzovat.

Levandulový koláč

  • 175 g rozpuštěného másla
  • 175 g moučkového cukru
  • 3 rozšlehaná vejce
  • 175 g hladké mouky
  • 2 lžíce čerstvých levandulových květů nebo 1 lžíce sušené mleté kuchyňské levandule
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 lžíce mléka
  • 1/2 lžičky vody
  • několik čerstvých levandulových květů na dozdobení

Nejprve smíchejte máslo s cukrem do hladka. Poté přidejte vejce a dobře rozmíchejte. Vmíchejte mouku, levanduli, vanilku a mléko. Těsto vlijte do formy cca 20 cm široké a zhruba hodinu pečte v předehřáté troubě cca na 180 °C. Potom  nechte vychladnout. Během chladnutí si připravte polevu. Smíchejte práškový cukr s vodou a míchejte tak dlouho, až dostanete homogenní a hladkou hmotu. Nalijte na koláč a ozdobte čerstvými levandulovými květy.

KupLevandule