Vegetariánské zeleninové lečo

Budeme potřebovat

Na 2-3 porce:

  • 2 větší cibule
  • 1 ½ papriky (ideálně kapie)
  • 4-5 větších rajčat
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 3 větší stroužky česneku
  • 1 balení marinovaného tofu (nebo rostlinné párky)
  • 3 vejce z volného chovu (nemusí být)
  • rostlinný olej
  • 3-4 čajové lžičky mleté uzené papriky
  • sůl, pepř, chilli
  • pečivo a kyselé okurky k podávání
Vegetariánské lečo

Postup

Nejprve si vše nakrájejte, aby vám to potom šlo pěkně od ruky. Cibuli, papriku i celer nakrájejte na malé kostičky. Česnek nasekejte nadrobno. Tofu a rajčata nakrájejte na menší kostky, ne ale úplně nadrobno. V hlubší rozpalte trochu oleje, přidejte cibuli a pořádně jí posolte (aby pustila šťávu). Cibuli míchejte, dokud nezezlátne. Pokud použijete méně oleje a začala by se připalovat, podlijte jí trošičku vodou, kterou necháte bez míchání vypařit. Když je cibule hezky zlatá, přidejte česnek, papriku a řapíkatý celer. Opět posolte, promíchejte a restujte pár minut. Následně přimíchejte rajčata. Nakonec vše podlijte 200-300ml vody (podle toho kolik šťávy zelenina pustila), přidejte uzenou papriku a nechte na středním plameni vařit, dokud se voda skoro úplně nevypaří. 

Mezi tím na vedlejší plotně na pánvi rozpalte trochu oleje a opečte kostičky tofu ze všech stran. Rozklepněte vejce a oddělte všechny bílky od žloutků. Když je směs v hlubší pánvi hotová, přimíchejte jednoduše tofu a přidejte bílky. Míchejte, dokud bílky neztuhnou. Nakonec vypněte plotnu a přimíchejte žloutky, aby se zcela nevysušily, ale zůstaly krásně krémové. Lečo nakonec dochuťte solí, pepřem a chilli. Případně přidejte více uzené papriky. Doporučuji podávat s čerstvým žitným chlebem a kyselými okurkami. 

Autorka receptu: Terezka v kuchyni

Suroviny na tento recept