Hlavní chody s Yuzu

Kuřecí paličky v Yuzu marinádě

Na 1 kg paliček budeme potřebovat

  • 5 lžic Yuzu
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • chilli podle chuti

Postup:
Nejprve si připravíme marinádu. Smícháme 5 lžic Yuzu a 2 lžíce sójové omáčky. Paličky vložíme do marinády a necháme alespoň 2 hodiny odpočívat v ledničce. Paličky přendáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme na 180 °C 40 - 60 min. Zhruba po 10 minutách paličky otáčíme, aby se nepřipálily.

Kuřecí paličky v Yuzu marinádě

Grilovaná zelenina s Yuzu

Grilovaná zelenina s Yuzu

Budeme potřebovat: 

  • 2 mrkve
  • 1 papriku
  • 1 malou cuketu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibuli

Zálivka:

  • 1 lžíce Yuzu zázvor
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř

Na ozdobu:

  • klíčky ředkvičky nebo luštěnin
  • 50 g slaného kozího sýra

Postup:

Nejprve si připravíme zálivku. Smícháme olej s Yuzu zázvorem a nezapomeneme přidat sůl a pepř. Očistíme zeleninu a nakrájíme ji na větší kousky. Česnek nakrájíme na plátky. Zeleninu s česnekem dáme na plech vyložený pečícím papírem a zalijeme zálivkou. Pečeme asi 15 min. na 200 °C. Zeleninu naservírujeme na talíř a posypeme kozím sýrem a klíčky.

Mrkvová polévka s Yuzu

Budeme potřebovat:

  • 2 střední mrkve (cca 160 - 180 g)
  • 1 kyselejší jablko - ideálně Granny Smith
  • ghí
  • 1 stroužek česneku
  • 1 - 2 lžíce Yuzu zázvor
  • 100 ml smetany (min. 30%)
  • 600 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Zálivka:

  • 1 lžíce Yuzu zázvor
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř

Na ozdobu:

  • opečené plátky mrkve
  • zeleninové chipsy
  • semínka nebo oříšky
Mrkvová polévka s Yuzu

Postup:

Mrkev a jablko si oloupeme, nakrájíme na kousky a orestujeme na ghí dozlatova. Na konci pak na minutku přidáme orestovat česnek. Směs zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a vaříme. Až bude mrkev měkká, rozmixujeme polévku na jemný krém. Přidáme smetanu a Yuzu zázvor a necháme chvíli prohřát. Polévku servírujeme ozdobenou semínky, zeleninovými chipsy a opečenými plátky mrkve. Máte raději polévku pikantnější? Přidejte nasekanou chilli papričku.

TIP: Místo smetany můžeme použít kokosové mléko nebo kokosovou smetanu. Polévka pak dostane jiný rozměr chuti.

Asijské nudle s Yuzu

Asijské nudle s Yuzu

Budeme potřebovat:

  • 500 g asijských nudlí
  • 1 cibule
  • 3 mrkve
  • 1/3 květáku
  • hrst hráškových lusků
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce Yuzu zázvoru
  • 1 lžíce rýžového octu
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 3 lžíce arašídového másla
  • sezamový olej
  • 2 špetky soli

Zálivka:

  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce Yuzu zázvoru
  • sezamový olej
  • šťáva ze 4 limetek

Na ozdobu:

  • nesolené arašídy
  • jarní cibulka
  • koriandr

Postup:

Česnek nakrájíme na plátky, cibuli na kostičky a mrkev na nudličky. Vše zprudka orestujeme na sezamovém oleji. Přidáme květák rozdělený na růžičky a hráškové lusky nakrájené na kousky a 2 lžíce Yuzu zázvoru. Počkáme, až Yuzu zázvor zkaramelizuje. Nakonec přidáme sůl, rýžový ocet, sójovou omáčku a arašídové máslo. Na zálivku si opět nakrájíme česnek na plátky a orestujeme ho na sezamovém oleji. K česneku přidáme Yuzu zázvor, který opět necháme lehce zkaramelizovat. Celou směs pak zalijeme limetkovou šťávou a odstavíme ze sporáku. Asijské nudle uvaříme dle návodu a smícháme s připravenou směsí zeleniny. Servírujeme polité zálivkou a posypané arašídy, nasekanými lístky koriandru a jarní cibulkou.

Dezerty s Yuzu
Saláty s Yuzu
Nápoje s Yuzu