Dezerty s Yuzu
Mini Pavlovy s Yuzu
Korpus:
- 180 g bílků od šťastných slepic (cca 5 – 6 bílků)
- 300 g cukru krupice
- pár kapek citronu
- špetka soli
Na ozdobu:
- 250 g smetany ke šlehání
- Yuzu zázvor
- máta na ozdobu

Postup:
Připravíme si plech, který vyložíme pečícím papírem. Na ten si nakreslíme kolečka o průměru 7 – 8 cm, tak budeme mít jistotu, že Pavlovy budou stejně velké. Troubu předehřejeme na 100 °C. Ve větší misce vyšleháme bílky se špetkou soli. Nejprve začneme šlehat při nižších otáčkách a až se po vytažení metliček začnou tvořit pevné špičky, můžeme pomalu začít přidávat cukr. Sníh musí být lesklý a pevný. Přidáme pár kapek citronu a opatrně promícháme. Směs přendáme do cukrářského sáčku se širší vroubkovanou špičkou a tvoříme mini Pavlovy. Těsto vyjde přibližně na 9 - 10 ks. Pečeme v předehřáté troubě po dobu 2 hodin. Během pečení troubu neotevíráme. Po 2 hodinách troubu vypneme a dvířka lehce otevřeme. Korpusy necháme v troubě, dokud zcela nevychladnou. Smetanu vyšleháme do tuha. Na každou mini Pavlovu dáme lžičku Yuzu zázvoru a ozdobíme šlehačkou a mátou.
TIP: Vyzkoušejte i ostatní příchutě Yuzu.

Domácí zmrzlina

Budeme potřebovat:
- 4 lžíce Yuzu
- 100 g nízkotučného tvarohu (lze použít také rostlinnou variantu)
- 100 g smetany ke šlehání (lze použít také rostlinnou variantu)
- formičky na nanuky
Postup:
Smetanu ušleháme, poté přidáme tvaroh s yuzu a dáme do mrazáku. Nechte si chutnat!

Yuzu cheesecake
Korpus:
- 100 g másla
- 200 g sušenek
Náplň:
- 1 mascarpone
- 250 g tvarohu ve vaničce
- 3-4 lžíce Yuzu
- 1 žloutek

Postup:
Sušenky rozdrtíme válečkem, případně použijeme mixér. Směs smícháme s rozehřátým máslem a hmotu namačkáme na dno dortové formy. Pečeme 10 minut na 180 °C. Mezitím vyšleháme mascarpone, tvaroh, žloutek a yuzu. Směs nalijeme na upečený sušenkový základ a dáme do trouby. Pečeme cca 30 minut. Poté otevřeme troubu a cheesecake tam necháme vychladnout, aby nepopraskal. Následně jej uložíme na pár hodin do ledničky uležet.
TIP: Yuzu cheesecake je výbornou volbou, jak udělat radost yuzu nadšenci, ať už k narozeninám, výročí nebo jen tak! Zkuste dort ozdobit čerstvým ovocem nebo čokoládovou polevou.

Yuzu lívance

Těsto:
- 2 vejce
- 1 banán
- 55 g ovesných vloček
Na ozdobu:
- 1 řecký jogurt
- 40 g yuzu
- 1 pomeranč
- 30 g pekanových ořechů
- skořice
Postup:
Do mixéru vložíme vejce, banán a ovesné vločky. Necháme mixovat 1 - 2 minuty, dokud není směs hladká. Na pánvi rozpustíme olej a vložíme na ni směs. Na jeden lívanec vychází cca 2 polévkové lžíce. Smažíme z obou stran dozlatova. Mezitím si připravíme topping na lívance. Do misky vložíme jogurt, yuzu, skořici a pečlivě rozmícháme. Hotové lívance naservírujeme na talíř a nalijeme na ně jogurtovou směs. Navrch položíme plátek pomeranče a sekané pekanové ořechy.