Velikonoční ořechový Kringel

Budeme potřebovat

Na 4 ks:

Těsto:

  • 15 g droždí
  • ½ čl soli
  • 125 ml sójového mléka (75 ml+50 ml)
  • 40 ml oleje
  • 250 g hladké mouky
  • 35 g panely

Náplň:

  • 1 jablko
  • 80 g pekanových ořechů
  • 3 čl skořice
  • 2 pl oleje
  • 2 pl panely
  • 3 pl sójového mléka
  • 100 g rozinek
  • na potření javorový sirup
  • na posypání pekanové ořechy
Velikonoční ořechový Kringels

Postup

Do mísy si rozdrobíme droždí, přidáme lžičku panely, mouky a špetku soli. Zalijeme 75 ml vlažného sójového mléka a necháme 10 minut vzejít kvásek. Přidáme zbytek mléka, olej, cukru a postupně přimícháváme mouku. Důkladně propracujeme a necháme kynout 1 h na teplém místě pod utěrkou. Mezitím si připravíme náplň. Jablko si nahrubo nastrouháme a vymačkáme z něj šťávu. Přidáme namleté pekanové ořechy, skořici, olej, panelu, sójové mléko a rozinky. Promícháme. Vykynuté těsto si rozdělíme na 4 díly. Každý díl si vyválíme na tenký obdélník. Namažeme ho náplní, srolujeme, podélně rozkrojíme a zamotáme do tvaru věnce. Potřeme javorovým sirupem, posypeme pekanovými ořechy a pečeme na 170 °C na 25 minut.

Suroviny na tento recept

Autorka receptu: Maruška Veg