Velikonoční ořechový Kringel
Budeme potřebovat
Na 4 ks:
Těsto:
- 15 g droždí
- ½ čl soli
- 125 ml sójového mléka (75 ml+50 ml)
- 40 ml oleje
- 250 g hladké mouky
- 35 g panely
Náplň:
- 1 jablko
- 80 g pekanových ořechů
- 3 čl skořice
- 2 pl oleje
- 2 pl panely
- 3 pl sójového mléka
- 100 g rozinek
- na potření javorový sirup
- na posypání pekanové ořechy

Postup
Do mísy si rozdrobíme droždí, přidáme lžičku panely, mouky a špetku soli. Zalijeme 75 ml vlažného sójového mléka a necháme 10 minut vzejít kvásek. Přidáme zbytek mléka, olej, cukru a postupně přimícháváme mouku. Důkladně propracujeme a necháme kynout 1 h na teplém místě pod utěrkou. Mezitím si připravíme náplň. Jablko si nahrubo nastrouháme a vymačkáme z něj šťávu. Přidáme namleté pekanové ořechy, skořici, olej, panelu, sójové mléko a rozinky. Promícháme. Vykynuté těsto si rozdělíme na 4 díly. Každý díl si vyválíme na tenký obdélník. Namažeme ho náplní, srolujeme, podélně rozkrojíme a zamotáme do tvaru věnce. Potřeme javorovým sirupem, posypeme pekanovými ořechy a pečeme na 170 °C na 25 minut.

Suroviny na tento recept
Autorka receptu: Maruška Veg