Veganský ořechový likér
Budeme potřebovat
Na cca 600 ml likéru je potřeba:
- 500 ml rostlinného mléka
- 50 g lískooříškového másla (případně mandlové, kešu, …)
- 20-30 g cukru nebo oblíbeného sirupu
- 100-200 ml rumu
- 1 vanilkový lusk (případně vanilkový cukr)
- 3 polévkové lžíce vanilkového pudinku v prášku

Postup
Rum předem vyndejte z lednice, aby měl pokojovou teplotu. Rozmixujte či vyšlehejte mléko, vnitřek vanilkového lusku a ořechové máslo, aby vznikla jednotná tekutina.
2/3 tohoto ochuceného mléka přiveďte v kastrůlku k varu. Ve zbylé 1/3 rozmíchejte metličkou cukr a vanilkový pudink. Následně směs přidejte do kastrůlku a metličkou pořádně míchejte, dokud mléko trochu nezhoustne. Obsah hrnce přeceďte přes síto, přimíchejte rum a nechte vychladnout. Následně ochutnejte a případně přidejte více rumu podle chuti. Nakonec hotový likér přelijte do uzavíratelné láhve a vychlaďte v lednici.
Tip: Pokud chcete likér ještě trochu sladší, použijte mandlový rum. Pokud máte likér rádi opravdu hodně hustý a táhlý, přidejte více pudinku.