Špaldový domácí chléb
Budeme potřebovat
Kvásek:
- 1/2 kostky droždí
- 1 čl cukru
- 1 čl soli
- 2 čl instantního droždí
- 1 čl mouky
- 100 ml vlažné vody
Těsto:
- 200 g špaldové mouky
- 200 g špaldové celozrnné mouky
- 1 čl kmínu
- 300 ml vody
- 50 g slunečnicových semínek
- 50 g konopných semínek
- 50 g vlašských ořechů

Postup
Vytvoříme si kvásek - smícháme nadrobené droždí, sůl, cukr, instantní kvásek a lžičku mouky se 100 ml vlažné vody. Promícháme a necháme 10-15 minut pracovat - kvásek zvětší svůj objem a udělá "čepici".
Ve velké míse si smícháme oba druhy mouky, kvásek, sůl a kmín. Postupně přidáváme vodu a mícháme. Semínka a oříšky vmícháme nakonec. Necháme minimálně hodinu kynout na teplém místě přikryté utěrkou. Promícháme a dáme do formy na chléb, která je vyložená pečícím papírem. Pečeme 10 minut na 220 °C a poté stáhneme teplotu na 190°C a pečeme dalších 30 minut.

Suroviny na tento recept
Autorka receptu: Maruška Veg