Rajčatová polévka s cizrnou
Budeme potřebovat
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 cibule šalotky
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 plechovka kvalitních loupaných rajčat
- 1 bobkový list
- 4 kuličky nového koření
- provensálské koření (nemusí být)
- 1 litr zeleninového vývaru nebo vody + kostka Würzlu
- 3 hrsti cizrny
- čerstvá bazalka, sůl, pepř
- jablečný ocet

Postup
Na oleji orestujeme cibuli, celý stroužek česneku a koření, přidáme lžíci třtinového cukru a nakrájená rajčata z plechovky, restujeme. Zalijeme vodou nebo vývarem. Cizrnu propláchneme několikrát horkou vodou – je to nutné, aby se zbavila hořkosti! Vložíme ji do polévky a vaříme cca 15–20 minut, než bude měkká. Dochutíme solí, pepřem, případně jablečným octem. Na závěr přidáme čerstvou bazalku. TIP: Pro bílkovinový typ můžeme doplnit pořádnou lžící zakysané smetany, jogurtu nebo sýra Cottage, případně kouskem mozzarelly, čerstvého kozího sýra nebo parmazánovými hoblinkami.