Rajčatová polévka s cizrnou

Budeme potřebovat

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 cibule šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 plechovka kvalitních loupaných rajčat
  • 1 bobkový list
  • 4 kuličky nového koření
  • provensálské koření (nemusí být)
  • 1 litr zeleninového vývaru nebo vody + kostka Würzlu
  • 3 hrsti cizrny
  • čerstvá bazalka, sůl, pepř
  • jablečný ocet
Rajčatová polévka s cizrnou

Postup

Na oleji orestujeme cibuli, celý stroužek česneku a koření, přidáme lžíci třtinového cukru a nakrájená rajčata z plechovky, restujeme. Zalijeme vodou nebo vývarem. Cizrnu propláchneme několikrát horkou vodou – je to nutné, aby se zbavila hořkosti! Vložíme ji do polévky a vaříme cca 15–20 minut, než bude měkká. Dochutíme solí, pepřem, případně jablečným octem. Na závěr přidáme čerstvou bazalku. TIP: Pro bílkovinový typ můžeme doplnit pořádnou lžící zakysané smetany, jogurtu nebo sýra Cottage, případně kouskem mozzarelly, čerstvého kozího sýra nebo parmazánovými hoblinkami.

Suroviny na tento recept