Pastýřský koláč s červenou čočkou
Pastýřský koláč je tradiční anglický recept známý pod názvem Shepard pie. Připravte si jej tentokrát ve veganské verzi s čočkou.
Budeme potřebovat
- 150 g červené čočky neloupané
- 1 ks cibule
- 30 g sušených rajčat
- 150 g nakrájené mrkve a hrášku
- 200 g loupaných rajčat
- 3 PL sójové omáčky
- tymián
- sůl
- mletá paprika
- olej
Na bramborovou kaši:
- 300 g brambor
- 50 g rostlinného másla
- 50 ml sójová smetana
- sůl

Postup
Brambory nakrájíme a uvaříme v osolené vodě. Přidáme máslo, sůl a smetanu a vyšleháme bramborovou kaši. Čočku vaříme v osolené vodě asi 20 minut. Na oleji si orestujeme nakrájenou cibuli a sušená rajčata. Přidáme nakrájenou mrkev, hrášek a uvařenou čočku. Dochutíme solí, tymiánem a mletou paprikou. Přidáme loupaná rajčata a vše spolu podusíme. Část směsi rozmixujeme a zahustíme tak omáčku. Na závěr dochutíme ještě sójovou omáčkou. Takto připravenou směs vložíme do zapékací misky a navrch navrstvíme bramborovou kaši. Dáme zapéct na 200 ° C asi na 20 minut.
