Pastýřský koláč s červenou čočkou

Pastýřský koláč je tradiční anglický recept známý pod názvem Shepard pie. Připravte si jej tentokrát ve veganské verzi s čočkou.

Budeme potřebovat

  • 150 g červené čočky neloupané
  • 1 ks cibule
  • 30 g sušených rajčat
  • 150 g nakrájené mrkve a hrášku
  • 200 g loupaných rajčat
  • 3 PL sójové omáčky
  • tymián
  • sůl
  • mletá paprika
  • olej

Na bramborovou kaši:

  • 300 g brambor
  • 50 g rostlinného másla
  • 50 ml sójová smetana
  • sůl
Pastýřský koláč

Postup

Brambory nakrájíme a uvaříme v osolené vodě. Přidáme máslo, sůl a smetanu a vyšleháme bramborovou kaši. Čočku vaříme v osolené vodě asi 20 minut. Na oleji si orestujeme nakrájenou cibuli a sušená rajčata. Přidáme nakrájenou mrkev, hrášek a uvařenou čočku. Dochutíme solí, tymiánem a mletou paprikou. Přidáme loupaná rajčata a vše spolu podusíme. Část směsi rozmixujeme a zahustíme tak omáčku. Na závěr dochutíme ještě sójovou omáčkou. Takto připravenou směs vložíme do zapékací misky a navrch navrstvíme bramborovou kaši. Dáme zapéct na 200 ° C asi na 20 minut.

Suroviny na tento recept

Autorka receptu: Škatuľka v kuchyni