Mrkvová polévka s restovanými kapustičkami
Budeme potřebovat
Na 2 porce:
- 3 velké mrkve
- 1 červená cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 čajová lžička kari koření
- ½ - 1 čajová lžička římského kmínu (podle chuti)
- 1 čajová lžička kurkumy
- chilli podle chuti
- půl plechovky kokosového mléka (alespoň 85%)
- ¼ citrónu
- rostlinný olej
- sůl
- Podle chuti: kapustičky, žitný chléb, tempeh, smažená cibulka, semínka

Postup
Cibuli nakrájejte na menší kostičky a česnek nasekejte nadrobno. Mrkve očistěte a nastrouhejte nahrubo. Připravte si odměřené množství kari koření, římského kmínu a kurkumy do jedné mističky. V rychlovarné konvici uvařte 0,5l vody.
Rozpalte v hluboké pánvi nebo v hrnci trochu oleje a přidejte cibuli. Ve chvíli, kdy zesklovatí, přidejte koření, stále míchejte a nechte ho půl minutky rozvonět. Následně přidejte česnek a mrkev. Vše pořádně posolte, promíchejte a restujte ještě dalších pár minut. Směs zalijte připravenou horkou vodou z konvice, snižte trochu plamen, přiklopte pokličkou a vařte 10 minut, dokud nebude mrkev měkká.
Mezi tím, si můžete připravit vámi zvolený topping. Nakrájejte žitný chléb na kostičky a opečte na trošce oleje, stejně tak jako kapustičky rozkrojené napůl a nakrájený tempeh.
Uvařenou polévku přendejte opatrně do mixéru a mixujte zcela dohladka. Vyplatí se počkat si a nechat polévku mixérem pořádně našlehat. Dochuťte solí a citronovou šťávou. Nakonec přimíchejte kokosové mléko, které velmi výraznou polévku zjemní.
Výsledný krém na talíři doplňte žitnými krutony, kapustičkami, tempehem, smaženou cibulkou nebo semínky.
Tip: Tuto polévku ráda vařím v hluboké pánvi. Díky nepřilnavému povrchu se koření méně připaluje a není potřeba použít tolik tuku. Kapustičky i krutony opékám v kontaktním grilu. Je to rychlejší a je potřeba méně tuku, než na pánvičce.
Autorka receptu: Terezka v kuchyni