Mrkvová polévka s restovanými kapustičkami

Budeme potřebovat

Na 2 porce:

  • 3 velké mrkve
  • 1 červená cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 čajová lžička kari koření
  • ½ - 1 čajová lžička římského kmínu (podle chuti)
  • 1 čajová lžička kurkumy
  • chilli podle chuti
  • půl plechovky kokosového mléka (alespoň 85%)
  • ¼ citrónu
  • rostlinný olej
  • sůl
  • Podle chuti: kapustičky, žitný chléb, tempeh, smažená cibulka, semínka
Mrkvová polévka

Postup

Cibuli nakrájejte na menší kostičky a česnek nasekejte nadrobno. Mrkve očistěte a nastrouhejte nahrubo. Připravte si odměřené množství kari koření, římského kmínu a kurkumy do jedné mističky. V rychlovarné konvici uvařte 0,5l vody.


Rozpalte v hluboké pánvi nebo v hrnci trochu oleje a přidejte cibuli. Ve chvíli, kdy zesklovatí, přidejte koření, stále míchejte a nechte ho půl minutky rozvonět. Následně přidejte česnek a mrkev. Vše pořádně posolte, promíchejte a restujte ještě dalších pár minut. Směs zalijte připravenou horkou vodou z konvice, snižte trochu plamen, přiklopte pokličkou a vařte 10 minut, dokud nebude mrkev měkká.


Mezi tím, si můžete připravit vámi zvolený topping. Nakrájejte žitný chléb na kostičky a opečte na trošce oleje, stejně tak jako kapustičky rozkrojené napůl a nakrájený tempeh.


Uvařenou polévku přendejte opatrně do mixéru a mixujte zcela dohladka. Vyplatí se počkat si a nechat polévku mixérem pořádně našlehat. Dochuťte solí a citronovou šťávou. Nakonec přimíchejte kokosové mléko, které velmi výraznou polévku zjemní.
Výsledný krém na talíři doplňte žitnými krutony, kapustičkami, tempehem, smaženou cibulkou nebo semínky.

 

Tip: Tuto polévku ráda vařím v hluboké pánvi. Díky nepřilnavému povrchu se koření méně připaluje a není potřeba použít tolik tuku. Kapustičky i krutony opékám v kontaktním grilu. Je to rychlejší a je potřeba méně tuku, než na pánvičce.

Autorka receptu: Terezka v kuchyni

Suroviny na tento recept