Krémové risotto z pečené papriky
Budeme potřebovat
- 250 g rýže parboiled
- 3 ks červené papriky
- 1 ks cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lžičky miso pasty
- 2 lžíce másla
- sůl, pepř, olej
Posypka:
- 100 g mandlí
- 20 g lahůdkového droždí
- sůl, bylinky
Postup
Papriku nakrájíme na kostičky, polijeme troškou oleje, posypeme solí a bylinkami a pečeme asi 35 minut na 220 °C. Mezitím si z mandlí, lahůdkového droždí, soli a bylinek rozmixováním připravíme chutnou oříškovou drobenku. Můžeme použít i jiný druh ořechů. Na oleji orestujeme pokrájenou cibulku a česnek. Přidáme rýži a ještě krátce orestujeme. Potom podlijeme trochou vývaru, který postupně přiléváme během celého vaření. Za stálého míchání a podlévání vaříme do téměř úplného změknutí rýže. Upečenou papriku rozmixujeme na jemno. Do uvařené rýže zamícháme miso pastu a přidáme rozmixovanou papriku. Na závěr zamícháme kousek másla a posypeme oříškovou drobenkou. Na dochucení použijeme lyofilizovanou papriku, můžeme přidat také tofu nebo tempeh.