Dezerty s Kitl Syrobem

Jablečná Granola

Budeme potřebovat (na 1 plech):

  • 200g ovesných (či jiných) vloček
  • 100 g slunečnicových semínek
  • 50 g sezamových semínek
  • 50 g dýňových semínek
  • 3 malé panáky (60 ml) sirupu Horký Kitl Jablko se skořicí
  • 60 g kokosového oleje
Jablečná Granola

Postup:

Předehřejeme troubu na 150 °C (horkovzdušná trouba). Rozpustíme uvedené množství kokosového oleje ve větší misce. Přidáme do misky s olejem ovesné vločky, semínka a sirup. Celou směs dobře promícháme tak, aby se vše obalilo v sirupu a oleji. Připravíme si plech vyložený pečícím papírem či libovolnou pečící podložku. Následně na ni rozprostřeme připravenou směs rovnoměrně po celém plechu. Dáme do vyhřáté trouby na přibližně 30 minut. Během pečení směs jednou nebo dvakrát promícháme, aby se opekla ze všech stran. Hotová bude tehdy, až bude opečená celá do zlatova. Hotovou granolu necháme na plechu zcela vychladnout, poté ji můžeme uložit do sklenice s víčkem.

Jahodové smetanové nanuky

Jahodové smetanové nanuky

Budeme potřebovat:

Postup:

Jahodový sirup Kitl smíchejte se zakysanou smetanou. Případně můžete přidat na malé kousky nakrájené čerstvé jahody. Promíchanou směs dejte do formiček na nanuky a dejte do mrazničky ideálně do druhého dne zmrazit.

Malinový tofu dort Kitl

Budeme potřebovat (na formu o průměru 18 cm):

Korpus:

  • 100 g ořechů (lískové ořechy, kešu nebo para ořechy – dle chuti)
  • 150 g datlí
  • 50 g kokosu (strouhaného)

Krém:

  • 2 ks bílého tofu
  • 1 větší banán
  • 100 g kokosu (strouhaného)
  • 1 balení vychlazeného kokosového mléka
  • 1 polévkovou lžíci citrónové šťávy
  • 100 ml Malinového Kitl Syrobu
  • 5 polévkových lžic kokosového oleje
  • 200 g čerstvých malin
Malinový tofu dort Kitl

Postup:

Ořechy a datle namočíme na min. 3 hodiny do vody. Poté vodu slijeme a spolu s kokosem rozmixujeme. Směs nemusí být úplně hladká, stačí, když hmota drží u sebe. Formu vyložíme potravinářskou fólií nebo alobalem. Poté na dno natlačíme ořechovo-kokosovo-datlovou směs. Takto připravený korpus vložíme do ledničky a necháme vychladnout. Z vychlazeného kokosového mléka vložíme do mixéru pouze tu ztuhlou část (tekutou můžeme využít třeba pro smoothie). Přidáme bílé tofu, strouhaný kokos, banán, šťávu z citronu, kokosový olej a malinový sirup Kitl. Všechny ingredience rozmixujeme na hladkou směs. Korpus lehce potřeme vzniklou směsí, přidáme vrstvu čerstvých malin. Potřeme zhruba polovinmu krému tak, aby byly maliny zcela zakryté. Do druhé poloviny krému přidáme zbytek malin a malinový syrob Kitl. Z takto vzniklého narůžovělého krému vytvoříme další vrstvu dortu. Dort necháme min. 2 hodiny chladit v ledničce. Na závěr můžeme dort ozdobit čerstvou mátou a malinami. 

Višňový trifle

Višňový trifle

Budeme potřebovat (na cca 4 porce):

  • 3 žloutky 
  • 250 ml smetany ke šlehání  
  • 2 malé lžičky rýžové mouky 
  • 20 + 20 g krupicového cukru 
  • 375 g (1 velký kelímek) zakysané smetany 
  • 350 g višní (mražené nechte povolit a vykapat)
  • 1 vanilkový lusk 
  • cca 200 g piškotů 
  • višňový sirup Kitl dle potřeby 
  • griotku nebo sherry dle chuti 

V případě, že budeme višňový trifle připravovat pro děti, griotku nebo sherry vynecháme. ;)

Postup:

Nejdříve si připravíme krém. V misce smícháme žloutky, 20 g cukr a mouku v jednolitou hmotu. Poté ve vodní lázni (nebo v hrnci se silným dnem, případně mlékovaru) rozehřejeme smetanu – těsně k bodu varu. Teplotu stáhneme tak, aby se smetana nevařila. (Smetana nesmí být vroucí, jinak se žloutky srazí!) Přidáme semínka z poloviny vanilkového lusku a metličkou postupně zašleháme žloutkovou směs. Hmotu přidáváme postupně a stále mícháme, aby byl krém hladký. Hotový krém (pudink) přetáhneme fólií a dáme na chvíli do chladu. Zatímco krém chladne, vyskládáme do pohárové sklenice piškoty. Ty pokapeme višňovým sirupem (případně smíchaným s griotkou nebo sherry). Na vyskládané piškoty přidáme vrstvu vychlazeného krému. Přidáme višně a další vrstvu pokapaných piškotů. Poslední vrstvu tvoří krém ze zakysané smetany: vyšleháme zakysanou smetanu spolu se zrníčky z druhé poloviny vanilkového lusku a 20 g cukru. Na závěr přidáme opět višně s višňovým sirupem.

Řezy s tvarohem a jablky se skořicí

Řezy s tvarohem a jablky se skořicí

Budeme potřebovat:

Těsto:

  • 5 vajec
  • 210 g cukr krupice
  • 150 g másla
  • 100 ml mléka
  • 4 rovné lžíce kakaa
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1 lžička skořice nebo perníkové koření

 

Náplň:

  • 500 g tvarohu (1 vaničkový a 1 v alobalu)
  • 200 ml zakysané smetany
  • půl balení vanilkového pudinku (jen vysypat, nevařit)
  • 2 lžíce cukru moučka

 

Poleva:

Postup:

Oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme v jedné misce do sněhu a v druhé misce vyšleháme žloutky s cukrem. Do misky se žloutkovou pěnou přidáme mléko, rozpuštěné vychladlé máslo a opět šleháme. Postupně přimícháváme mouku smíchanou s práškem do pečiva, kakaem a skořicí nebo perníkovým kořením. Nakonec do připravené směsi opatrně vmícháme vyšlehaný sníh. Více než polovinu těsta přemístíme na vymazaný a vysypaný plech. Potřeme tvarohovou náplní, kterou si připravíme smícháním tvarohu (1 z vaničky a 1 z alobalu), zakysané smetany, cukru, citronové šťávy a poloviny sáčku pudinkového prášku. Potřeme zbytkem kakaového těsta. Pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 20 minut. Po vytažení z trouby necháme vychladnout. Jablka nakrájíme na kostičky. Lehce podusíme v trošce vody s Kitl Syrobem Jablko se skořicí (množství dle kyselosti ovoce), citronovou šťávou a skořicí. V hrnku s vodou dobře rozmícháme vanilkový pudink, vylijeme na jablka a mícháme do zhoustnutí. Navrstvíme na připravený korpus, necháme vychladit v lednici a podáváme.

Horké nápoje s Kitl Syrobem
Osvěžující nápoje s Kitl Syrobem

Všechny recepty jsou převzaty ze stránek značky Kitl.