Kimchi

Budeme potřebovat

Sklenice o objemu 3 l:

  • 1 pekingské zelí
  • 1 bílá ředkev
  • 2 mrkve
  • 2 jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 cm zázvoru
  • 2 polévkové lžíce lahůdkového droždí
  • 4 polévkové lžíce tamari
  • 1/2 polévkové lžíce mletého chilli
  • sůl
Kimchi

Postup

Pekingské zelí nakrájíme na kousky, přidáme 2 polévkové lžíce soli a zalijeme vodou. Promícháme a takto ho necháme 2 hodiny. Zkřehne a nasákne do sebe slanou chuť. Poté zelí scedíme, přidáme nahrubo nastrouhanou ředkev, mrkve a nakrájenou jarní cibulku. Očistíme zázvor a česnek, nastrouháme je najemno a přidáme k zelenině. Poté přidáme lahůdkové droždí, tamari, chilli a 1 lžíci soli. Vše promícháme a promačkáme v rukách, aby zelenina pustila co nejvíce vody. Napěchujeme ji do velké sklenice, která musí být vyvařená a čistá. Zeleninu uvnitř sklenice zatížíme tak, aby byla ponořená a šťáva sahala nad ní. Takto připravenou sklenici necháme 3-5 dní na lince kvasit bez víčka. Poté kimchi uzavřeme víčkem a přesuneme do ledničky, kde se fermentace výrazně zpomalí. Zelenina v ledničce vydrží týdny i měsíce. Dobrou chuť!

Suroviny na tento recept

Autorka receptu: Maruška Veg