Jarní nádivka bez masa
Budeme potřebovat
- 200 g celozrnného toustového chleba
- 200 g uzeného tempehu
- 2 jarní cibulky
- 4 vejce z volného chovu
- 1 polévková lžíce dijonské hořčice
- 400 ml mléka (já použila rostlinné)
- 1 čajová lžička muškátového oříšku
- sůl, pepř
- cca 100 g čerstvých bylinek (já použila pažitku a medvědí česnek)
Tip: Pokud zrovna nemáte po ruce uzený tempeh, použijte orestované uzené tofu, nebo tuto surovinu vynechte úplně. Uzené chuti můžete docílit i přidáním 2 lžiček mleté uzené papriky.
Pokud nepřidáváte medvědí česnek, přidejte do směsi prolisovaný klasický česnek podle chuti.

Postup
Připravte si formu, ve které budete nádivku péct. Vyložte jí pečícím papírem, případně vymažte máslem / kokosovým olejem a vysypte trochou mouky. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Toustový chléb a tempeh nakrájejte na malé kostičky a přendejte do velké mísy. Pokud to tak máte raději, můžete tempeh nejprve opéct na pánvičce. Bylinky a cibulku nasekejte nadrobno a přidejte spolu s mlékem, hořčicí a muškátovým oříškem do mísy. Směs osolte a přidejte čerstvě mletý pepř. Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky přidejte ke zbytku ingrediencí. Vše pořádně zamíchejte, aby se ingredience propojily. K bílkům přidejte špetku soli a pomocí ručního šlehače vyšlehejte tuhý sníh. Sníh nakonec opatrně přendejte do mísy a zlehka spojte s ostatními ingrediencemi. Hotovou směs přendejte do formy a pečte na 180 stupňů 40-50 minut. Záleží, jakou formu používáte. Nádivka by měla být měkká, ale ne mokrá.Po dopečení vyndejte formu z trouby a nechte v ní nádivku zchladnout, aby po vyklopení držela hezky pohromadě.
Základem chutné nádivky je hromada čerstvých bylinek a co se těch týče, nechám vám v tomto receptu naprosto volnou ruku. Ať už zvolíte kopřivy, medvědí česnek, hladkolistou petržel, pažitku, nebo zkombinujete všechno dohromady, jsem si jistá, že si skvěle pochutnáte. Nádivku doplňte nějakým jednoduchým salátem a vařenými bramborami.