Hrášková pomazánka
Budeme potřebovat
- 300 g mraženého mladého hrášku
- 1 kostku přírodní lučiny (cca 60 g)
- 1 středně velký stroužek česneku
- citrónová šťáva
- sůl, pepř, případně chilli
- oblíbený chléb, nebo jiné pečivo

Postup
Mražený hrášek vysypte do misky, zalijte vroucí vodou a přiklopte talířkem. Po cca 3 minutách ho sceďte a propláchněte ledovou vodou. Hrášek vysypte do vysoké, úzké nádoby a tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Následně vzniklé pyré přendejte do misky, přidejte lučinu a pořádně promíchejte. Pomazánku dochuťte solí, pepřem, citrónovou šťávou a můžete ji zkombinovat s dalšími přísadami podle chuti.
Tip:
Hrášková pomazánka chutná nejlépe na rozpečeném krajíci chleba, ale hodí se skvěle i na jednohubky. Když pomazánkou natírám jednohubky, přidávám k balkánu i cibulovou marmeládu. Pomazánka má po hrášku nasládlou chuť a tak se k ní skvěle hodí například nadrolený balkánský sýr, nebo orestované žampiony s tymiánem (můj manžel tuto kombinaci naprosto miluje). Do pomazánky se skvěle hodí i všemožné čerstvé bylinky, které přidejte k hrášku a spolu s ním rozmixujte.