Houstičky a bylinková pomazánka

Budeme potřebovat

Na 4 ks housek:
Kvásek:

  • ¼ čerstvého droždí
  • 1 čl soli
  • 1 čl cukru
  • 1 čl mouky
  • 50 ml vlažné vody

Těsto:

  • 200 g špaldové mouky
  • 50 g sezamových semínek
  • 50 g slunečnicových semínek
  • 50 ml vody
  • olej na potření, semínka na posypání

 

Na pomazánku:

  • 2 ks silken tofu
  • 5 pl oleje
  • 3 pl lahůdkového droždí
  • 1 čl plnotučné hořčice
  • šťáva z jednoho citronu
  • sůl, pepř
  • hrst petržele
  • hrst pažitky
Housky a bylinná pomazánka

Postup

Houstičky:
Nejdříve si připravíme kvásek - droždí si rozdrobíme do misky a přidáme sůl, cukr, mouku a zalijeme vlažnou vodou. Necháme cca 10-15 minut odstát než kvásek zvětší svůj objem a neudělá “čepici”. Ve velké míse pak smícháme se špaldovou moukou, zbytkem vody a semínky. Důkladně promícháme a necháme hodinu kynout na teplém místě. Potom si těsto přemístíme na podložku vysypanou moukou. V případě potřeby, kdyby těsto lepilo, přidáme ještě trochu mouky. Těsto si rozdělíme na 4 díly a každý díl ještě na 3, ze kterých upleteme housku (cop). Housky dáme na pečící papír, potřeme olejem, posypeme semínky a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 30 minut.

Pomazánka:
Všechny ingredience mimo bylinek si vložíme do misky a rozmixujeme. Přidáme nakrájenou petržel a pažitku, popřípadě ještě dochutíme solí a pepřem

Suroviny na tento recept

Autorka receptu: Maruška Veg