Houstičky a bylinková pomazánka
Budeme potřebovat
Na 4 ks housek:
Kvásek:
- ¼ čerstvého droždí
- 1 čl soli
- 1 čl cukru
- 1 čl mouky
- 50 ml vlažné vody
Těsto:
- 200 g špaldové mouky
- 50 g sezamových semínek
- 50 g slunečnicových semínek
- 50 ml vody
- olej na potření, semínka na posypání
Na pomazánku:
- 2 ks silken tofu
- 5 pl oleje
- 3 pl lahůdkového droždí
- 1 čl plnotučné hořčice
- šťáva z jednoho citronu
- sůl, pepř
- hrst petržele
- hrst pažitky

Postup
Houstičky:
Nejdříve si připravíme kvásek - droždí si rozdrobíme do misky a přidáme sůl, cukr, mouku a zalijeme vlažnou vodou. Necháme cca 10-15 minut odstát než kvásek zvětší svůj objem a neudělá “čepici”. Ve velké míse pak smícháme se špaldovou moukou, zbytkem vody a semínky. Důkladně promícháme a necháme hodinu kynout na teplém místě. Potom si těsto přemístíme na podložku vysypanou moukou. V případě potřeby, kdyby těsto lepilo, přidáme ještě trochu mouky. Těsto si rozdělíme na 4 díly a každý díl ještě na 3, ze kterých upleteme housku (cop). Housky dáme na pečící papír, potřeme olejem, posypeme semínky a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 30 minut.
Pomazánka:
Všechny ingredience mimo bylinek si vložíme do misky a rozmixujeme. Přidáme nakrájenou petržel a pažitku, popřípadě ještě dochutíme solí a pepřem

Suroviny na tento recept
Autorka receptu: Maruška Veg