Doprava ZDARMA od 1 500 Kč | 2 měsíce na vráceníZákaznický servis[email protected]|+420 468 006 311
0

Hlívový guláš

Budeme potřebovat

Na 5 porcí potřebujete:

  • 500 g hlívy ústřičné (většinou 2 balení)
  • 3 velké cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 70 g rajčatového protlaku
  • 2 větší brambory
  • 2 papriky kapie (nemusí být, ale doporučuji)
  • 2 polévkové lžíce sladké mleté papriky
  • 1 čajová lžička uzené mleté papriky
  • 1 čajová lžička ostré mleté papriky
  • 2 čajové lžičky drceného kmínu
  • 2 polévkové lžíce rozmarýnu (nejlépe čerstvý, ale může být i sušený)
  • 2 polévkové lžíce majoránky (nejlépe čerstvá, ale může být i sušená)
  • rostlinný tuk na smažení (já použila 1 polévkovou lžíci ghí a 1 polévkovou lžíci kokosového oleje)
Hlívový guláš

Postup

Hlívu vyndejte z obalu a pořádně jí ve vlažné vodě omyjte. Důkladně každý kus vyždímejte a rozložte na čistou utěrku. Je důležité, aby houby nebyly nasosané vodou.

Ve větším hrnci rozpalte asi tuk a přidejte na kostičky nakrájenou cibuli. Nejprve jí zprudka orestujte, po chvilce snižte plamen (já snížila na stupeň 6 ze škály 1-9) a nechte jí smažit do hněda. Cibuli pořádně osolte (aby pustila šťávu) a moc jí nemíchejte. Jen jednou za čas zkontrolujte, zda se moc nepřichytává. Takový dobrý, poctivý základ je klíčem k úspěchu! Na cibuli proto nepospíchejte a berte to tak, že čím déle jí necháte táhnout, tím lépe. Pokud by se vyloženě připékala, podlijte trochou vody, nemíchejte a nechte opět vypařit. Proces může trvat asi 20 minut.

Během toho, co je cibule na plotně, nakrájejte dobře vyždímanou a osušenou hlívu na menší kousky.

Papriku nakrájejte na malé kostičky. Česnek nasekejte nadrobno a stejně tak i čerstvé bylinky. Všechno koření (mimo bylinek) si odměřte a dejte do jedné misky.

Obě dvě brambory oškrábejte a nastrouhejte nahrubo. V rychlovarné konvici uvařte 1 litr vody.

Ve chvíli, kdy se vám bude zdát, že už je cibule tak akorát, dejte teplotu na maximum a do hrnce přidejte nakrájenou papriku a hlívu, vše zamíchejte a nechte restovat 5 minut. Směs míchejte co nejméně, aby hlíva nepustila moc vody.

Dále přidejte česnek, bylinky a opékejte dalších 5 minut. Nakonec přidejte všechno koření, vše zamíchejte a zalijte připravenou vodou. Do hrnce přidejte i nastrouhané brambory. Vařte 10 minut pod pokličkou a dalších 10 minut bez pokličky.

Úplně na závěr přimíchejte rajčatový protlak a hotový guláš pořádně dochuťte solí a pepřem.

Hlívový guláš je geniální s knedlíčky (recept zde), ale je výborný i s krajícem čerstvého chleba.

Autorka receptu: Terezka v kuchyni

Suroviny na tento recept