Hlívový guláš
Budeme potřebovat
Na 5 porcí potřebujete:
- 500 g hlívy ústřičné (většinou 2 balení)
- 3 velké cibule
- 5 stroužků česneku
- 70 g rajčatového protlaku
- 2 větší brambory
- 2 papriky kapie (nemusí být, ale doporučuji)
- 2 polévkové lžíce sladké mleté papriky
- 1 čajová lžička uzené mleté papriky
- 1 čajová lžička ostré mleté papriky
- 2 čajové lžičky drceného kmínu
- 2 polévkové lžíce rozmarýnu (nejlépe čerstvý, ale může být i sušený)
- 2 polévkové lžíce majoránky (nejlépe čerstvá, ale může být i sušená)
- rostlinný tuk na smažení (já použila 1 polévkovou lžíci ghí a 1 polévkovou lžíci kokosového oleje)

Postup
Hlívu vyndejte z obalu a pořádně jí ve vlažné vodě omyjte. Důkladně každý kus vyždímejte a rozložte na čistou utěrku. Je důležité, aby houby nebyly nasosané vodou.
Ve větším hrnci rozpalte asi tuk a přidejte na kostičky nakrájenou cibuli. Nejprve jí zprudka orestujte, po chvilce snižte plamen (já snížila na stupeň 6 ze škály 1-9) a nechte jí smažit do hněda. Cibuli pořádně osolte (aby pustila šťávu) a moc jí nemíchejte. Jen jednou za čas zkontrolujte, zda se moc nepřichytává. Takový dobrý, poctivý základ je klíčem k úspěchu! Na cibuli proto nepospíchejte a berte to tak, že čím déle jí necháte táhnout, tím lépe. Pokud by se vyloženě připékala, podlijte trochou vody, nemíchejte a nechte opět vypařit. Proces může trvat asi 20 minut.
Během toho, co je cibule na plotně, nakrájejte dobře vyždímanou a osušenou hlívu na menší kousky.
Papriku nakrájejte na malé kostičky. Česnek nasekejte nadrobno a stejně tak i čerstvé bylinky. Všechno koření (mimo bylinek) si odměřte a dejte do jedné misky.
Obě dvě brambory oškrábejte a nastrouhejte nahrubo. V rychlovarné konvici uvařte 1 litr vody.
Ve chvíli, kdy se vám bude zdát, že už je cibule tak akorát, dejte teplotu na maximum a do hrnce přidejte nakrájenou papriku a hlívu, vše zamíchejte a nechte restovat 5 minut. Směs míchejte co nejméně, aby hlíva nepustila moc vody.
Dále přidejte česnek, bylinky a opékejte dalších 5 minut. Nakonec přidejte všechno koření, vše zamíchejte a zalijte připravenou vodou. Do hrnce přidejte i nastrouhané brambory. Vařte 10 minut pod pokličkou a dalších 10 minut bez pokličky.
Úplně na závěr přimíchejte rajčatový protlak a hotový guláš pořádně dochuťte solí a pepřem.
Hlívový guláš je geniální s knedlíčky (recept zde), ale je výborný i s krajícem čerstvého chleba.
Autorka receptu: Terezka v kuchyni