Chřestové risotto

Budeme potřebovat

Na 4 porce:

  • 2 pl oleje
  • 1 šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • hrst slunečnicových semínek
  • svazek chřestu (15 ks)
  • 1,5 l vody
  • 1 pl zeleninového bujónu
  • 200 ml bílého suchého vína
  • 350 g rýže kulatozrnná natural
Chřestové risotto

Postup

Chřest si omyjeme a odlomíme tvrdý konec, povaříme ho 5 minut ve vodě. Poté je schladíme studenou vodou. Část chřestu si nakrájíme na malé kousky a použijeme ho přímo do risotta, zbytek osmahneme na oleji, poté lehce osolíme a použijeme na ozdobu. Zeleninový bujón si rozpustíme ve vodě. Na oleji si osmahneme nakrájený česnek a šalotku. Přidáme slunečnicové semínko, malé kousky chřestu a rýži. Promícháme a postupně podléváme zeleninovým vývarem a bílým vínem. Takto to děláme cca 1,5 h dokud není rýže měkká. Ozdobíme opečeným chřestem, můžeme přidat klíčky, tempeh nebo semínka.

Suroviny na tento recept

Autorka receptu: Maruška Veg