Chřestové risotto
Budeme potřebovat
Na 4 porce:
- 2 pl oleje
- 1 šalotka
- 2 stroužky česneku
- hrst slunečnicových semínek
- svazek chřestu (15 ks)
- 1,5 l vody
- 1 pl zeleninového bujónu
- 200 ml bílého suchého vína
- 350 g rýže kulatozrnná natural

Postup
Chřest si omyjeme a odlomíme tvrdý konec, povaříme ho 5 minut ve vodě. Poté je schladíme studenou vodou. Část chřestu si nakrájíme na malé kousky a použijeme ho přímo do risotta, zbytek osmahneme na oleji, poté lehce osolíme a použijeme na ozdobu. Zeleninový bujón si rozpustíme ve vodě. Na oleji si osmahneme nakrájený česnek a šalotku. Přidáme slunečnicové semínko, malé kousky chřestu a rýži. Promícháme a postupně podléváme zeleninovým vývarem a bílým vínem. Takto to děláme cca 1,5 h dokud není rýže měkká. Ozdobíme opečeným chřestem, můžeme přidat klíčky, tempeh nebo semínka.

Suroviny na tento recept
Autorka receptu: Maruška Veg