Borůvkovo kokosový moučník

Budeme potřebovat

  • 150 g celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky (+ na vysypání formy)
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva (ideálně bez fosfátů)
  • 60 g třtinového cukru (nebo jiného oblíbeného sladidla)
  • 2 polévkové lžíce kokosového oleje nebo másla (+ na vymazání formy)
  • 1 pomeranč
  • 2 vejce z volného chovu
  • 3 polévkové lžíce jablečného pyré (přesnídávky, nebo rozmixovaného jablka)
  • 200 g lesních borůvek (mohou být i mražené)
  • hrst kokosových chipsů / plátků na ozdobení
Borůvkovo kokosový moučník

Postup

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Malou formu nebo pekáček (používám rozměr 14x21cm) vymažte tukem a vysypte trochou mouky. Pokud používáte mražené borůvky, přendejte je do síta a propláchněte opatrně vodou, aby povolily, ale nerozmačkaly se. Nechte je okapat. Do jedné misky dejte mouku, strouhaný kokos a prášek do pečiva. Vše promíchejte. Do druhé misky dejte vejce, cukr, olej, šťávu z pomeranče a jablečné pyré. Ručním mixérem vyšlehejte do jednotné napěněné konzistence. Následně smíchejte tekutou část se suchou. Těsto je husté, nikoli tekuté, tak se toho nelekejte. Nakonec do těsta přimíchejte borůvky, vše přendejte do připravené formy a posypejte kokosovými lupínky.

Pečte v troubě na 180 stupňů přibližně 45 minut. Doba pečení se bude trochu lišit podle velikosti formy a zvolených borůvek (či jiného ovoce viz tip). Kontrolujte tedy dřevěnou špejlí, zda je moučník již hotový. Po vyndání z trouby nechte vychladnout. Konzistence je poměrně šťavnatá.

 

Tip: Vyzkoušejte místo borůvek červený rybíz, nebo bobule nakombinujte spolu s jahodami. Všechny varianty, které jsem vyzkoušela, byly vynikající. Moučník je skvělý i ve formě sladkého chlebíčku, nebo tenčích řezů. Jen je potřeba lehce upravit dobu pečení a kontrolovat, zda je těsto dopečené pomocí dřevěné špejle.

Suroviny na tento recept

Autorka receptu: Terezka v kuchyni