Babiččiny plněné ořechy
Budeme potřebovat
Na těsto:
- 240 g másla
- 300 g polohrubé mouky
- 100 g moučkového cukru
- 90 g mletých vlašských ořechů
- citrónová kůra z bio citrónu
- kakao (pouze pokud chcete tmavší ořechy)
- trošku oleje na vymaštění ořechových formiček
Na krém:
- 250 g másla
- 1 plechovka zkaramelizovaného salka
- 2 lžíce rumu
Postup
Máslo a mouku prosejeme na vál. Přidáme ořechy, citrónovou kůru a plátky másla. Pokud chceme, aby ořechy byly tmavé, přidáme 1-2 lžíce kakaa. Vypracujeme hladké těsto a necháme ho uležet pár hodin, ideálně přes noc v lednici. Poté těsto namačkáme do vymazaných formiček. Doporučuji dávat méně těsta a nezapomenout na prohlubeň na krém. Pečeme na 170 °C do zlatavé barvičky - cca 8 minut (délka pečení záleží na typu trouby - nutno vysledovat). Upečené ořechy vytáhneme z trouby, po chvilce vyklepneme z formiček a necháme do druhého dne odležet.
Připravíme si krém: změklé máslo ušleháme se zkaramelizovaným salkem a rumem. Krém necháme chvíli zatuhnout v lednici a pak už ořechy slepujeme. Uchováváme v chladu. Je lepší dělat je min. 5 dní před Vánoci, aby se ořechy spojily s krémem a byly krásně vláčné.