Babiččiny plněné ořechy

Budeme potřebovat

Na těsto:

  • 240 g másla 
  • 300 g polohrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 90 g mletých vlašských ořechů
  • citrónová kůra z bio citrónu
  • kakao (pouze pokud chcete tmavší ořechy)
  • trošku oleje na vymaštění ořechových formiček

Na krém:

  • 250 g másla
  • 1 plechovka zkaramelizovaného salka
  • 2 lžíce rumu
Babiččiny plněné ořechy

Postup

Máslo a mouku prosejeme na vál. Přidáme ořechy, citrónovou kůru a plátky másla. Pokud chceme, aby ořechy byly tmavé, přidáme 1-2 lžíce kakaa. Vypracujeme hladké těsto a necháme ho uležet pár hodin, ideálně přes noc v lednici. Poté těsto namačkáme do vymazaných formiček. Doporučuji dávat méně těsta a nezapomenout na prohlubeň na krém. Pečeme na 170 °C do zlatavé barvičky - cca 8 minut (délka pečení záleží na typu trouby - nutno vysledovat). Upečené ořechy vytáhneme z trouby, po chvilce vyklepneme z formiček a necháme do druhého dne odležet.

Připravíme si krém: změklé máslo ušleháme se zkaramelizovaným salkem a rumem. Krém necháme chvíli zatuhnout v lednici a pak už ořechy slepujeme. Uchováváme v chladu. Je lepší dělat je min. 5 dní před Vánoci, aby se ořechy spojily s krémem a byly krásně vláčné.

Suroviny na tento recept

Autorka receptu: Kačka z domečku