- 150 g zázvoru
- 8 polévkových lžic medu
- 1 pomeranč
- 1 citrón
- 0,5 l čisté vodky
Zázvor byl již ve starověku považován za výjimečný kořen a jeho cena byla tehdy podobná jako u zlata či stříbra. Pro jeho schopnosti si jej lidé cení dodnes – už několik tisíc let je zázvor nepostradatelnou součástí asijské kuchyně a tamějších tradičních způsobů medicíny.
Hola, hola – moribundus volá. Ale my mu šanci nedáme! Pomocí tohoto lahodného zázvorového likéru se totiž dá před ním bránit tak účinně, že se vám hned vyhne obloukem.
Zázvor, pomeranč a citrón oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Dáme je do velké sklenice, přidáme med a zalijeme vše vodkou. Necháme obsah 3 dny louhovat, poté jej scedíme a přelijeme do nějaké pěkné sklenice. Nakonec tuhle dobrotu schováme do lednice a každý večer popíjíme jednu skleničku.
TIP: Další recept ze zázvoru
Domácí zázvorový med
Dobrota, která vás zaručeně zahřeje a pomůže vám s nemocemi či nevolnostmi. Navíc si ji zvládne udělat každý sám během chvilky.
Budete potřebovat:
- 1 kg kvalitního medu
- 2 ks citrónu
- 350 g čerstvého zázvoru
Postup:
Zázvor a citróny oloupeme a nakrájíme na jemné plátky o šíři zhruba 2 mm. Oboje pak vrstvíme do zavařovací sklenice a průběžně zaléváme kvalitním medem.
Autor: Dita Oškerová, Bylinkové snění