Smrkový sirup na nachlazení
Smrkový sirup
Budete potřebovat na smrkový sirup - ingredience

• 2 kg mladých smrkových výhonků
• 1 kg cukru krupice

K čemu slouží smrkový sirup

Smrkový sirup je plný vitamínu C a smrková silice podporuje normální funkce dýchacího systému. Sirup se však dá připravit jen jednou za rok, zelené konce smrkových větviček se totiž objevují pouze na jaře. Pro sběr jsou nejlepší výhonky co nejmenší, nejlépe velikosti nehtu na palci, maximálně však do 5 cm. Vyzkoušet účinky smrkových větviček pak můžete právě pomocí tohoto výtečného domácího sirupu.

Jak připravit smrkový sirup

Do sklenice postupně vkládáme vrstvy smrkových výhonků a cukru, které střídáme tak, aby tu poslední tvořil cukr. Vše vždy stlačíme, aby sklenice byla pěkně napěchovaná. Plnou sklenici pak uzavřeme, postavíme na slunné místo (ideálně k oknu) a necháme zrát cca 6 týdnů. Poté šťávu vymačkáme přes plátýnko a máme hotovo. Sirup uchováváme v lednici.

 

A kolik že je smrkových výhonků a cukru potřeba? Přiměřeně. Vše se odvíjí od toho, jak velkou sklenici budeme mít, podle toho pak volíme i množství ingrediencí.

 

Autor: Dita Oškerová, Bylinkové snění