


- 1 kg šípků
- 1,5 kg cukru krystal
- 1 l vody
- vymačkanou šťávu z 1 ks pomeranče
- vymačkanou šťávu z 1 ks citrónu

Už i naše babičky věděly, že jsou šípky vzácné a mají blahodárné účinky pro náš organismus. Navíc jsou plné vitamínu C, který naše imunita především na podzim nezbytně potřebuje. Takže honem pro šípky, ať si můžete udělat tento výtečný šípkový sirup!

Šípky opláchněte a rozdrťte, zalijte vodou a nechejte cca 24 hodin louhovat v chladném prostředí. Druhý den je přeceďte přes plátýnko a do výluhu přidejte cukr spolu se šťávou z pomeranče a citrónu. Aby to byla pořádná mňamka, můžete podle uvážení přidat ještě med, není to však nutné. Cukr nechejte rozpustit, chvíli povařte, pak odstavte z vařiče a nechte vychladnout. Nakonec stačí nějaká pěkná sklenice, do níž sirup přelijete, a máte hotovo.
TIP: Sirup si můžete dávat do čaje nebo klidně jen tak na lžičku po ránu.
Autor: Dita Oškerová, Bylinkové snění