Šípkový sirup  - recept
Obrázek Šípkový sirup
Budete potřebovat na Šípkový sirup
  • 1 kg šípků
  • 1,5 kg cukru krystal 
  • 1 l vody
  • vymačkanou šťávu z 1 ks pomeranče
  • vymačkanou šťávu z 1 ks citrónu
K čemu slouží Šípkový sirup

Už i naše babičky věděly, že jsou šípky vzácné a mají blahodárné účinky pro náš organismus. Navíc jsou plné vitamínu C, který naše imunita především na podzim nezbytně potřebuje. Takže honem pro šípky, ať si můžete udělat tento výtečný šípkový sirup!

Jak připravit Šípkový sirup

Šípky opláchněte a rozdrťte, zalijte vodou a nechejte cca 24 hodin louhovat v chladném prostředí. Druhý den je přeceďte přes plátýnko a do výluhu přidejte cukr spolu se šťávou z pomeranče a citrónu. Aby to byla pořádná mňamka, můžete podle uvážení přidat ještě med, není to však nutné. Cukr nechejte rozpustit, chvíli povařte, pak odstavte z vařiče a nechte vychladnout. Nakonec stačí nějaká pěkná sklenice, do níž sirup přelijete, a máte hotovo. 

 

TIP: Sirup si můžete dávat do čaje nebo klidně jen tak na lžičku po ránu. 

Autor: Dita Oškerová, Bylinkové snění