


- 250 g hladké špaldové mouky
- 100 g másla
- přibližně 1 dcl studené vody (je-li to nutné)
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 a ½ až 2 čajové lžičky rozmarýnové soli
- sůl, mák a trochu rozmarýnu na dozdobení

Abychom měli něco i pro mlsálky, kteří mají rádi slané, tady je i recept na výborné slané pečivo s rozmarýnovou solí. Tu si připravíte smícháním trošky najemno sekaného rozmarýnu se solí - je to neuvěřitelně jednoduché, ale sůl tak dostane výbornou chuť i aroma. Udělejte si ji víc a můžete ji používat i na jiné mňamky.

Mouku prosejte, přidejte máslo nasekané na kostičky a zapracujte ho do mouky. Poté přidejte rozmarýnovou sůl a olivový olej a pokračujte v ručním zpracovávání těsta. Chvilku to potrvá, než se krásně spojí, pak se může začít i trochu drobit. Pokud tomu tak je, přidávejte postupně vodu, dokud nebudete mít hladké a nelepivé těsto. To potom nechte asi hodinku odležet v lednici a poté na válu rozválejte do placky, potřete trochou studené vody, posypte mákem, solí a kousíčky sekaného rozmarýnu. Nožem si můžete vykrájet požadované tvary sušenek - tyčinky, trojúhelníčky, čtverečky - a v troubě předehřáté na 180°C pečte asi 12 minut. Opět sledujte jejich okraje - ve chvíli, kdy začnou zlátnout, vyndejte sušenky ven.
Autor: Dita Oškerová, Bylinkové snění