


- bobule rakytníku
- cukr krystal

Džem z rakytníku je lahodná pochoutka, jež vám skvěle poslouží především na podzim a v zimě. Jedna kávová lžička tohoto oranžového zázraku totiž pokryje vitamínovou dávku na celý den.

Do sklenice postupně vkládáme bobule a cukr a vrstvy střídáme. Každou z nich vždy stlačíme, aby se nám toho do sklenice vešlo co nejvíce, a snažíme se je uspořádat tak, aby poslední vrstvou ve sklenici byla ta cukrová. Plnou sklenici pak uzavřeme a postavíme na slunné místo, ideálně k oknu. Džem necháme 7 dní zrát a nakonec jej uložíme do tmy a chladu. Potom už zbývá ta nejlepší část, a to ochutnávání a pojídání téhle dobroty!
A kolik bobulí a cukru že je na rakytníkový džem potřeba? Rada je snadná – obojího přiměřeně. Vše se odvíjí od velikosti sklenice, podle ní pak volíme vhodné množství ingrediencí.
Autor: Dita Oškerová, Bylinkové snění