


• 1 l pampeliškových květů
• 1,5 kg cukru krupice (lze použít třtinový)
• 40 g droždí
• 4,5 l vroucí vody (na spaření květů)
• 2 ks citronu
• 2 ks pomeranče

Louky plné nádherně žlutých pampelišek působí uklidňujícím, jarním dojmem. Zvou nás k výrobě medu či sirupu nebo k přípravě různých jarních salátů. Já vás naučím, jak připravit úžasné pampeliškové víno, které můžete nějakou to dobu uschovat v lednici či tmavém, chladném sklepě.

Pampeliškové květy spaříme ve 2,5 l vroucí vody a necháme je louhovat 24 hodin, pak vodu scedíme do pětilitrové lahve a následně svaříme další 2 l vody s 1,5 kg cukru. Vzniklý cukrový sirup necháme zchladit a poté jej také nalejeme do lahve.
Citrony a pomeranče si nakrájíme na kolečka a přidáme je do lahve spolu s rozpuštěným droždím. Láhev dobře uzavřeme kvasnou zátkou a necháme obsah 6 týdnů kvasit, kousky citronu a pomeranče během toho klesnou ke dnu.
Po 6 týdnech přetáhneme víno do lahví, dobře je uzavřeme a uložíme do sklepa na půl roku i déle.
P.S. Při zažívacích potížích pijte malou skleničku před jídlem.
TIP: Další recepty z pampelišky
Pampeliškový sirup
To pravé jaro pro mě znázorňuje nádherně zelená louka posetá kvítky pampelišek. Miluji ta malá sluníčka! Co takhle je vyzkoušet ve formě sirupu, který podporuje naše trávení a může pomoci při nachlazení?
Budete potřebovat:
• 200 květů čerstvých pampelišek (musí být natrhané v plném květu)
• 1,5 l převařené, vychladlé vody
• 1,5 kg cukru krupice
• šťávu ze dvou citrónů
Postup:
Květy pampelišky omyjeme, vložíme do velké sklenice a zalijeme převařenou, studenou vodou. Necháme směs 24 hodin louhovat, poté ji přecedíme přes jemné sítko a výluh nalijeme do hrnce. Přidáme cukr a šťávu z citrónů a pozvolna vaříme na mírném ohni, dokud sirup nezhoustne. Nakonec sirup přelijeme do skleniček a skladujeme jej v chladu a suchu. Sirup vydrží cca půl roku.
P.S. Je výborný jak v čaji, tak namazaný na chlebu s máslem.
Autor: Dita Oškerová, Bylinkové snění