- 500 g mandarinkové kůry
- 650 ml vody
- 350 g cukru krupice
- 1 kávovou lžičku soli
- cukr krystal (na obalení)
Kůru z mandarinek nevyhazujte, je totiž plná vitamínů C a můžete si z ní udělat skvělé bonbony, které vám uleví při chřipce a nachlazení.
Nakrájenou kůru vložíme do hrnce, zalijeme ji 300 ml studené vody a necháme 24 hodin louhovat. Poté přidáme sůl, směs přivedeme k varu a povaříme ji. Mezitím v jiném hrnci smícháme cukr s 350 ml vody a vaříme, dokud se cukr nerozpustí. Přidáme kůru a necháme probublávat, dokud se do ní cukr nenatáhne. Nakonec jednotlivé kousky kůry vytahujeme a obalujeme v cukru. Obalenou kůru rozprostřeme na tác a necháme uschnout, což potrvá cca 2 dny. Bonbony uchováváme ve vzduchotěsné nádobě v lednici, je nutné je spotřebovat do 1 měsíce.
Autor: Dita Oškerová, Bylinkové snění