• 2 hrnky mandlového mléka
• 1 polévkovou lžíci medu
• 1 kávovou lžičku mleté kurkumy
• 1 kávovou lžičku mleté skořice
• 1 cm čerstvého zázvoru
Už pouhá barva tohoto indického koření, které se v poslední době víc a víc rozmáhá po celém světě, hřeje jako sluneční paprsky a jen těžko byste hledali zdravotní neduh, na kterou by kurkuma nezabrala. U nás ji používáme spíše jako koření do jídel, ale v daleké Indii je považována tisíce let za lék i zkrášlující prostředek.
Při chřipce a nachlazení naprostá nutnost. Dodává sílu a výborně chutná!
V hrnci zahřejeme mléko a přidáme do něj všechny zbývající ingredience. Promícháme a necháme projít varem. Můžeme, ale nemusíme přecedit. Ihned podáváme.
TIP: Další recept z kurkumy
Kurkumový med
Med smíchaný s kurkumou je hotovým elixírem mládí. Přezdívá se mu „zlatavý med“ a vyrobíte si ho zcela jednoduše.
Budete potřebovat:
• 100 g medu
• 1 polévkovou lžíci kurkumy
Postup:
Obě ingredience smícháme. Jakmile přijdou první příznaky nachlazení nebo chřipky, užíváme první den půl lžičky medu každou hodinu, druhý den užíváme med každé dvě hodiny a třetí den každé čtyři hodiny.
Autor: Dita Oškerová, Bylinkové snění