


- 1 kg jablek
- 3 l vody

Sezóna jablek je v plném proudu, tak si pojďte vyrobit vlastní jablečný ocet, který vám pomůže zbavit se dlouhodobých problémů s nedostatečnou srážlivostí krve, vysokým krevním tlakem, artritidou či bolavými klouby. Působí také proti bolestem v krku, bolestem hlavy či nachlazení a dokáže zmírnit otoky končetin. Při delším užívání posílí naši imunitu, odbourá nadměrnou únavu nebo zmírní pálení žáhy. Jeho výroba navíc není vůbec složitá, tak ho určitě vyzkoušejte!

Jablka umyjeme a nastrouháme i se slupkou a jádřincem. Vložíme je do skleněné sklenice a zalijeme vodou tak, aby sahala 5 cm nad jablka. Sklenici přiklopíme víčkem a necháme obsah týden na teplém místě odpočívat – dvakrát denně však víčko odklopíme a jablka promícháme. Po 10 dnech směs scedíme, nádobu s výslednou tekutinou opět uzavřeme a dáme na dalších 21 dní na temné místo, například do spíže. Potom obsah přecedíme přes plátýnko, hotový ocet nalijeme do lahví, uzavřeme a uchováváme nejlépe v lednici.
Autor: Dita Oškerová, Bylinkové snění