Domácí jablečný ocet
Domácí jablečný ocet
Domácí jablečný ocet
  • 1 kg jablek
  • 3 l vody
Domácí jablečný ocet

Sezóna jablek je v plném proudu, tak si pojďte vyrobit vlastní jablečný ocet, který vám pomůže zbavit se dlouhodobých problémů s nedostatečnou srážlivostí krve, vysokým krevním tlakem, artritidou či bolavými klouby. Působí také proti bolestem v krku, bolestem hlavy či nachlazení a dokáže zmírnit otoky končetin. Při delším užívání posílí naši imunitu, odbourá nadměrnou únavu nebo zmírní pálení žáhy. Jeho výroba navíc není vůbec složitá, tak ho určitě vyzkoušejte!

Domácí jablečný ocet

Jablka umyjeme a nastrouháme i se slupkou a jádřincem. Vložíme je do skleněné sklenice a zalijeme vodou tak, aby sahala 5 cm nad jablka. Sklenici přiklopíme víčkem a necháme obsah týden na teplém místě odpočívat – dvakrát denně však víčko odklopíme a jablka promícháme.  Po 10 dnech směs scedíme, nádobu s výslednou tekutinou opět uzavřeme a dáme na dalších 21 dní na temné místo, například do spíže. Potom obsah přecedíme přes plátýnko, hotový ocet nalijeme do lahví, uzavřeme a uchováváme nejlépe v lednici.

Autor: Dita Oškerová, Bylinkové snění