Domácí griotka
Obrázek Domácí griotka
Budete potřebovat na Domácí griotku
  • 1 hrnek cukru 
  • 1 hrst hrozinek 
  • 1 hrnek vodky 
  • 1 hrnek českého rumu 
  • 4 hrnky višní 
  • 6 ks hřebíčků 
  • 1 svitek skořice 
  • plátky kůry z půlky pomeranče
K čemu slouží Domácí griotka

Tato dobrota z višní je nejlepší o Vánocích a dá se darovat i pod stromeček. S výrobou domácí griotky proto určitě neváhejte a v čase višní si ji připravte do zásoby – pokud jí totiž dáte dostatek času na zrání, překvapí vás vyváženou chutí přidaných ingrediencí. 

Jak připravit Domácí griotku

Višně omyjeme a necháme okapat. Do nádoby o obsahu cca 2 l nasypeme na dno cukr. Přidáme hrozinky, zalijeme je alkoholem a zasypeme višněmi, mezi které poté vložíme skořici, pár hřebíčků a kůru z pomeranče. Podle potřeby dolijeme alkohol tak, aby byly višně ponořené, a sklenici zavíčkujeme. Nádobu lehce protřepeme a necháme stát při pokojové teplotě nejméně po dobu 2 měsíců. Nakonec domácí griotku přecedíme do jiné lahve a můžeme začít s popíjením. Uchováváme na tmavém a chladném místě.

 

TIP: Ovoce a hrozinky můžeme použít do koktejlů, na poháry, ale i na pečení.

Autor: Dita Oškerová, Bylinkové snění