


- 1 hrnek cukru
- 1 hrst hrozinek
- 1 hrnek vodky
- 1 hrnek českého rumu
- 4 hrnky višní
- 6 ks hřebíčků
- 1 svitek skořice
- plátky kůry z půlky pomeranče

Tato dobrota z višní je nejlepší o Vánocích a dá se darovat i pod stromeček. S výrobou domácí griotky proto určitě neváhejte a v čase višní si ji připravte do zásoby – pokud jí totiž dáte dostatek času na zrání, překvapí vás vyváženou chutí přidaných ingrediencí.

Višně omyjeme a necháme okapat. Do nádoby o obsahu cca 2 l nasypeme na dno cukr. Přidáme hrozinky, zalijeme je alkoholem a zasypeme višněmi, mezi které poté vložíme skořici, pár hřebíčků a kůru z pomeranče. Podle potřeby dolijeme alkohol tak, aby byly višně ponořené, a sklenici zavíčkujeme. Nádobu lehce protřepeme a necháme stát při pokojové teplotě nejméně po dobu 2 měsíců. Nakonec domácí griotku přecedíme do jiné lahve a můžeme začít s popíjením. Uchováváme na tmavém a chladném místě.
TIP: Ovoce a hrozinky můžeme použít do koktejlů, na poháry, ale i na pečení.
Autor: Dita Oškerová, Bylinkové snění