


- 150 ml medu
- 10 stroužků česneku
- 100 ml jablečného octa

Česnek již v minulosti nesměl chybět v žádné chalupě, jelikož byl a stále je hojně využíván jako přírodní antibiotikum. Dodneška si pamatuji, jak ho můj děda pěstoval na zahrádce a pak pletl do věnců a dával sušit na půdu. Tento životabudič patří k nejlepším a největším přírodním darům. Jeho nepříjemný odér můžeme zmírnit tím, že se po jeho konzumaci napijeme mléka. S naším úžasným česnekovým elixírem na posílení imunity můžete virózám vesele zamávat.

Česnek rozmačkáme a utřeme nožem do jemné pasty. Tu pak smícháme s jablečným octem a medem. Směs dáme do skleničky a necháme ji na týden uležet v lednici. Během tohoto týdne ji však občas promícháme.
Užíváme 1–2 lžičky, které si rozmícháme v 1,5 dl vody. Elixír podávejte nejlépe ráno na lačný žaludek.
TIP: Další recepty z česneku
Česnekový med
Dva stroužky najemno nakrájených česneků smíchejte s jednou polévkovou lžíci medu. Užívejte jednu kávovou lžičku každé 4 hodiny.
Česneková tinktura
Tato tinktura má mnohostranné využití a je dobré ji preventivě užívat na podporu naší imunity.
Budete potřebovat:
- 350 g stroužků česneku
- 0,5 l čisté vodky nebo domácí slivovice
Postup:
Česnek oloupeme a nakrájíme na čtvrtky (tinktura pak bude účinnější), naplníme jimi zavařovací sklenici a zalijeme je alkoholem. Necháme vše za občasného protřepání 3 týdny louhovat, pak tinkturu scedíme přes jemné plátýnko a můžeme začít s používáním. Užíváme 10 kapek 2x denně
Autor: Dita Oškerová, Bylinkové snění