


- 25 ks květů černého bezu
- 2 l převařené, vychladlé vody
- 25 g kyseliny citronové
- 2 kg cukru krupice

Dříve se věřilo, že je bezový keř místem, které osidlují dobří duchové a víly, proto ho za dob našich babiček lidé sázeli v blízkosti svých domovů i chlévů, aby je chránil. Podívejme se společně na všechny dobroty, které lze z této léčivky vyrobit, a ukažme si, jak vám může být v životě nápomocná.
Tento sirup je můj oblíbený a dělám ho pravidelně rok co rok. Chutná tak úžasně, že i když ho vždy připravím opravdu hodně, nikdy dlouho nevydrží. Navíc je vhodný pro děti, těhotné a kojící – zde akorát platí staré známé pravidlo: „Všeho s mírou.“

Květy bezu omyjeme a bez stonků je vložíme do velké sklenice. Přidáme cukr a zalijeme vše chladnou, ale převařenou vodou. Směs promícháme a necháme ji 48 hodin louhovat, poté ji přecedíme přes jemné plátýnko a přidáme kyselinu citronovou, kterou necháme v sirupu rozpustit. Celá příprava probíhá zastudena. Sirup skladujeme v lednici.
Tip na lahodnou limonádu:
Do sklenice dáme 3 polévkové lžíce sirupu, zalijeme jej perlivou vodou a přidáme kostky ledu a čerstvé jahody. To je potom dobrota!
TIP: Další recept z černého bezu
Babiččina mast z bezového květu
Mast, která příjemně zvláčňuje pleť a hojí drobná kožní poranění. Určitě se vyplatí mít ji doma.
Budete potřebovat:
- 5 polévkových lžic sušených bezových květů
- 100 g kokosového oleje lisovaného za studena
- 150 g bambuckého másla
Postup:
Do sklenice vložíme květy bezu, zalijeme je rozehřátým kokosovým olejem tak, aby byly všechny ponořené, a necháme je 3 týdny stát za oknem na slunci. Po uplynulé době olej přecedíme a můžeme začít s používáním. Pokud chceme mít raději tuhou konzistenci, rozehřejeme si ve vodní lázni bambucké máslo a to vmícháme do oleje. Mast uchováváme v temnu, nejlépe ve skleněné nádobě.
Autor: Dita Oškerová, Bylinkové snění