


- 2 l bezinek (plody bezu černého)
- 3 kávové lžičky mleté kávy (může být i rozpustná)
- 1 l vody
- 1 kg cukru krystal
- 1 ks celé skořice
- 5 ks hřebíčku
- 2 ks badyánu
- 0,5 l hnědého rumu

Věřte, že u nás doma má bezinkový likér své nenahraditelné místo. Jak říká moje osmdesátiletá babička: "Až se zima zeptá, musíme být připravení." Tento úžasný likér nejenže báječně voní a chutná, ale také vás v zimním období nádherně zahřeje.

Omyté bezinky a všechno koření vaříme asi 20 minut, dokud nejsou bezinky měkké. Poté šťávu přecedíme přes plátýnko, přidáme do ní cukr a opět přivedeme k varu. Když je cukr rozpuštěný, přidáme kávu a vaříme dalších 10 minut. Odstavíme z vařiče a necháme vychladnout. Do vychladlé šťávy přidáme rum, přelijeme do lahve a uchováváme v lednici.
TIP: Dejte si před spaním jednoho panáčka likéru a budete spát jako medvídek!
Autor: Dita Oškerová, Bylinkové snění