S udržením si zdraví jater nám může v každém případě pomoci král podpory jaterních funkcí Ostropestřec (Silybum).
Neméně přínosnými pro kondici jaterních buněk jsou též našimi předky užívané kořeny Pampelišky (Taraxacum) a Čekanky (Cichorium), nebo tisíciletími prověřená Kurkuma (Curcuma), či Ženšen pětilistý (Gynostema). Méně známé, ale přesto významné je i působení Artyčoku (Cynara) na stimulaci jaterních a žlučových činností.
Zelené potraviny a játra? Jednoznačně ano! Pro jejich pročišťující účinek na náš organizmus, který ocení i naše játra.
Z dalších bylin a potravin bychom měli v souvislosti s jaterní kondicí uvést:
- Věhlasný indický Vrcholák pravý (Terminalia arjuna) s jeho působením též na srdce, cévy a pro jeho antioxidační účinky.
- Opomíjenou Chebulu (Tinospora) s jejím účinkem na játra, imunitu, metabolismus tuků a dokonce i s působením na naší psychickou kondici.
- Česnek (Allium), který podporuje zdraví nejen jater, ale i srdce, cév a udržení si správné hladiny cholesterolu.
- Pepř (Piper), u kterého jistě známe účinek na naše trávení, ale neuvědomujeme si vliv na zdraví jater, nervové soustavy i jemných cév v našem těle.
- Klanoprašku (Schisandra) nabízející pročištění společně s antioxidačním (na volné radikály) a adaptogenním (pro zvládání situací) účinkem.
- Peruánskou Manayupu (Desmodium, Stužkovec) a její jihoamerické užívání pro uchování si zdraví jater.