Bezlepková strava
Myslíme i na všechny, komu nedělá dobře lepek nebo mají dokonce diagnostikovanou jeho nesnášenlivost, tzn. celiakii či alergii. Tu bychom rozhodně neměli podceňovat a skutečně dodržovat bezlepkové stravování. V opačném případě si totiž můžeme přivodit další nepříjemné zdravotní problémy, které se mohou projevit i po delší době.
Zatímco kdysi byl velký problém sehnat bezlepkové potraviny, dnes jsou již běžně k dostání nejrůžnější produkty - chleby, těstoviny, strouhanky, dortíky a mnoho dalšího. Nemusíte si tak připadat nijak omezení. I v restauracích najdete v jídelním lístku či na vyžádání od obsluhy alergeny, lepek má označení A1.
Bezlaktózová strava
Kromě lepku také některým lidem nedělá dobře mléčný cukr, neboli laktóza. Intolerance laktózy a alergie na laktózu jsou dva rozdílné termíny. Alergie znamená imunitní odezvu, intolerance znamená nedostatek enzymu laktázy, který v těle štěpí laktózu.
Jak se intolerance laktózy projevuje? Nejčastěji křečemi v břiše, nevolností, průjmy, plynatostí, bolestí hlavy či akné. V případě intolerance si před každým jídlem obsahujícím laktózu můžete vzít tablety laktázy, která pomůže s trávením.