Vánoční recepty od blogerek

Vánoce nejsou jen o dárcích. Jsou především o lásce, sounáležitosti a rodinném poutu. Je to čas, kdy bychom měli zpomalit a uvědomit si, co je skutečně v životě důležité. Příjemné chvilky můžete strávit i v kuchyni a připravit si netradiční vánoční cukroví, které může být dokonce zdravé. Nechte se inspirovat ověřenými recepty od našich oblíbených blogerek jako je Maruška Veg, Kačka z domečku, Terezka v kuchyni a Terezas Diary. Dita Oškerová si pro vás pro změnu připravila dárečky z bylinek, které dokáže vyrobit každý a prospějí vašemu zdraví. Všechny z nich jsme zároveň poprosili, aby nám předali svůj osobní tip na malou změnu k lepšímu do dalšího roku. Věříme, že vás jejich poselství namotivuje tím správným směrem.

Maruška Veg

Maruška Veg

 

Abych se každý rok mohla někam posunout, tak je pro mě důležité si vždy na konci roku utřídit myšlenky, zhodnotit ten uplynulý rok a sestavit si cíle na ten nadcházející. Může to vypadat jako tabule vizí s obrázkami a nebo jen seznam úkolů na nový rok. Skvělé je si tu tabuli nebo text umístit tak, abyste na ní každý den narazili. Například na první stranu diáře, nad pracovní stůl, na ledničku. 

Aby to nebylo jen seznam nesplnitelných předsevzetí, které už 2. ledna porušíte, je skvělé si k tomu cíli naplánovat cestu. Pokud je můj cíl zhubnout 20 kilo, tak si na každý měsíc naplánuju 1,5 kg a na každý týden jednu pohybovou aktivitu. Pokud chci napsat knihu, taky si určím kolik stránek musím napsat za týden. Hned se pak ty věci zdají reálnější.

...a její vegan Pařížské rohlíčky

Budeme potřebovat:

  • 100 g hladké špaldové mouky
  • 75 g rostlinného másla (Alsan)
  • 30 g moučkového cukru
  • 10 g kukuřičného škrobu
  • 10 g kakaa
  • 1 čl kůry z bio citronu
  • 1 čl mleté vanilky
  • 200 g kokosového mléka v plechovce
  • 100 g hořké čokolády
  • 40 g kokosového oleje
  • 40 g javorového sirupu

Na polevu:

  • 50 g čokolády
  • 1 pl kokosového oleje
Maruška Veg a její vegan Pařížské rohlíčky

POSTUP:

Nejprve si připravíme těsto. Rostlinné máslo vytáhneme hodinu před přípravou z lednice. Poté smícháme se všemi ostatními ingrediencemi a vypracujeme tuhé těsto. Zabalíme do folie a dáme alespoň na dvě hodiny do lednice (klidně i přes noc). Mezitím si připravíme krém. Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu. Do mísy si dáme 200 g kokosového mléka (pokud je oddělená tuhá a tekutá část, použijeme jen tu tuhou) a javorový sirup. Přidáme rozpuštěnou čokoládu a promícháme na hladký krém. Dáme alespoň na 2 hodiny do lednice. Pokud je těsto už hodně tuhé, necháme ho chvíli povolit nebo propracujeme v rukách. Rozválíme na pomoučeném válu cca na 3 mm placku. Vykrájíme měsíčky, dáme na plech s pečícím papírem a dáme do předem vyhřáté trouby na 170 °C na cca 12-15 minut. Po vychladnutí naneseme krém. Vložíme ho do zdobícího pytlíku a naneseme na rohlíček. Dáme do lednice na ztuhnutí. Čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni a rohlíčky do nich ponoříme. Necháme ztuhnout.

Křehké kakaové těsto, pařížský krém a čokoláda. To je recept, kterým určitě na Vánoce ohromíte. Z tohoto množství vytvoříte cca 40 ks.

Tipy na dárky podle Marušky

Terezka v kuchyni

Terezka v kuchyni

 

I když se to zdá nemožné, Vánoce už se začínají kvapem blížit. Těžko najdete většího milovníka Vánoc a sváteční atmosféry, než jsem já. To samé platí i o zálibě ve vymýšlení, vyrábění, nakupování i dávání dárků. Miluji, když je dárek vymyšlený s láskou a přímo na míru pro mého blízkého člověka, když má dárek nějaký smysl a nápad.

Jsou 4 typy dárků, kterými své blízké obdarovávám pravidelně a na které nedám dopustit: 

  1. Něco, o čem se přede mnou daný člověk letmo zmínil.
  2. Vyrobené dárky. 
  3. Produkty, které mám sama vyzkoušené, oblíbené a chci se o ně podělit.
  4. Zážitky. 

... a její vánoční perníková hruška

Budeme potřebovat na 2 porce:

  • 1 středně velké jablko
  • 1 hruška
  • 1 čajová lžička perníkového koření
  • 1 čajová lžička skořice
  • ½ - 1 polévkovou lžíci kokosového oleje, nebo másla
  • ½ polévkové lžíce javorového sirupu, nebo medu
  • hrst pekanových, nebo vlašských ořechů
  • zakysaná smetana, nebo jogurt dle chuti 
Terezka v kuchyni a její vánoční perníková hruška

POSTUP:

Ořechy krátce nasucho orestujte na pánvi a dejte stranou. Jablko a hrušku omyjte, vykrojte jádřince a nakrájejte na měsíčky. Na pánvi rozpalte olej se sirupem a kořením. Snižte stupeň teploty na polovinu a přidejte ovoce. Ovoce restujte cca 5 minut (záleží na tloušťce měsíčků) a opatrně jednotlivé kousky obracejte, aby se nepřipálily. Hotové, měkké a krásně voňavé kousky ovoce můžete jíst samostatně, přidat je na snídaňovou ovesnou kaši, nebo je podávat spolu se zakysanou smetanou a ořechy, jako lehký vánoční dezert.

Tip: Nenechte zbytečně přepalovat olej na pánvi. Opravdu stačí nižší stupeň teploty, jinak by se vám koření i ovoce mohlo spálit. 

Tipy na dárky podle Terezky

Kačka z domečku

Kačka z domečku

 

Změny začínají především v naší hlavě. Vždy jsem si říkala, že dávat si předsevzetí je ztráta času. Nicméně v prosinci loňského roku jsem si sepsala malý seznam přání, co bych ráda zvládla během roku 2019. Nakonec musím konstatovat, že to nebylo vůbec zbytečné, naopak! Na seznamu bylo - nová střecha na domečku, první společná dovolená u moře, zhubnout, jíst zdravěji, pravidelně cvičit, koupit nový gauč, začít vyrábět přírodní kosmetiku. Krom gauče a přírodní kosmetiky se vše přihodilo a vlastně toho bylo mnohem víc.

Mezi všechno tohle přibyla ještě naše neplánovaná svatba a další větší či menší úspěchy. Proto si myslím, že je důležité si něco přát a snažit se naše sny a touhy přivést k životu. Když si uděláte takový seznam, určitě budete sami nakonec překvapeni, co vše jste za ten rok zvládli. I malá změna je změna k lepšímu a vše začíná v myšlence, že chcete NĚCO změnit.

... a Plněné ořechy podle její babičky

 

Budeme potřebovat:

  • 240 g másla
  • 300 g polohrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 90 g mletých vlašských ořechů
  • citrónová kůra z bio citrónu
  • trošku oleje na vymaštění ořechových formiček

Na krém:

  • 250 g másla
  • 1 plechovka zkaramelizovaného salka
  • 2 lžíce rumu
Kačka z domečku a Plněné ořechy podle její babičky

POSTUP:

Pro lepší práci s těstem si nejprve dopředu vyndáme máslo z lednice. Z ingrediencí na ořechy vypracujeme hladké těsto a poté necháme den uležet pár hodin v lednici. Poté těsto namačkáme do vymazaných formiček na ořechy. Lepší je dávat méně těsta, protože se ořech v troubě nafoukne, tak aby bylo místo na krém. Pečeme na 170 stupňů do zlatavé barvičky (délka pečení opravdu záleží na typu trouby - nutno vysledovat). Upečené ořechy vytáhneme z trouby, po chvilce vyklepneme z formiček a necháme do druhého dne odležet. Druhý den si připravíme krém a to zcela jednoduše - změklé máslo ušleháme se zkaramelizovaným salkem a rumem. Krém necháme chvíli zatuhnout v lednici a pak už ořechy slepujeme krémem. Pokud chcete tmavé ořechy, tak můžete do těsta přidat trochu kakaového prášku. Uchováváme v chladu. Je lepší je dělat min. 5 dní před Vánoci, aby se ořechy spojily s krémem a získaly tak vláčnost.

U nás je to nejoblíbenější cukroví mého manžela. Musím vždy hlídat, aby je nesnědl ještě před Vánoci.

... zdravé hrudky "Co dům dá"

Budeme potřebovat:

  • jemné vločky 
  • směs oříšků - vlašské a lískové, mandle, kešu
  • strouhaný kokos
  • sušené ovoce - švestky, meruňky, rozinky, brusinky
  • 1 vejce od šťastné slepičky
  • med podle chuti
  • datlový sirup
  • skořice
  • perníkové koření
  • rozpuštěné ghí
Kačka z domečku a zdravé hrudky "Co dům dá"

POSTUP:

Do větší misky nasypeme od oka vločky, nasekané ořechy a sušené ovoce, kokos, rozinky a brusinky vcelku, přihodíme vejce, přilijeme rozpuštěné máslo a med a datlový sirup podle chuti. Schválně neuvádím množství - veškeré množství je od oka, tak aby z toho vznikla lepivá hmota, se kterou se vám budou dobře tvořit hrudky. Rozehřejeme troubu na 180 stupňů. Na plech s pečícím papírem pomocí lžíce tvoříme hrudky a pečeme do zlatova.

Nic náročného a složitého. Za málo dřiny spousta muziky.

Tipy na dárky podle Kačky

Terezas Diary

Terezas Diary

 

Nový rok bývá často spojený s přehnanými předsevzetími a s představou, že budeme šťastní až ve chvíli, kdy dosáhneme všech svých cílů. Pravda je ale taková, že štěstí se nachází uvnitř - dokud si budeme myslet, že na nás štěstí někde čeká, nikdy nebude tam, kde jsme my. Ptáte se tedy, jakou malou změnu k lepšímu pro nový rok bych vám doporučila? Buďte vděční. 

Každý den nemusí být zrovna dobrý, ale na každém dni se dá najít něco dobrého. Zkuste si proto před spaním vyjmenovat pár věcí, za které jste daný den vděční a uvidíte, jak se váš život najednou změní k lepšímu. 

... a její RAW kuličky s kakaem

Budeme potřebovat:

  • 120 g lískových ořechů
  • 145 g datlí
  • 20 g raw kakaového prášku
  • 20 g karobu
  • 20 g kakaových bobů
Terezas Diary a její RAW kuličky s kakaem

POSTUP:

Lískové ořechy dáme do mixéru a rozmixujeme je na jemnou mouku. Přidáme všechny zbývající ingredience kromě kakaových bobů a mixujeme, dokud nevznikne lepkavá směs. Směs přemístíme do mísy a přisypeme kakaové boby. Důkladně promícháme a vytvoříme kuličky, které dáme na hodinu do mrazáku. Poté můžeme rovnou podávat nebo skladujeme v lednici.  Lískové ořechy vytvoří jemnou konzistenci a datle slaďoučkou chuť, kterou perfektně doplní lehce nahořklé kakaové boby.

Karob v kombinaci s kakaem zajistí neodolatelně čokoládový nádech, díky kterému se vám při každém kousnutí rozlije po těle štěstí. 

Tipy na dárky podle Terky

Dita Oškerová - Bylinkové snění

Dita Oškerová

Mám ráda zimní období, v němž si užívám klidu a je mně nejlépe zachumlané pod hřejivou dekou s kvalitním čtením a šálkem lahodného bylinkového čaje. Je to ale také období plné fantazie a tvořivosti. A věřte nebo ne, ale i v zimě se dá tvořit z bylinek, jelikož bylinková apatyka je stále otevřená i pod bílou čepicí čerstvého prašanu. Jelikož všude kolem nás roste nádherné voňavé jehličí, které je velmi zdraví prospěšné a dají se z něho udělat mnohé dobroty. Tak si ho určitě při procházce nasbírejte a zaposlouchejte se, jelikož stromy mají, stejně jako my lidé, svoji vlastní řeč. Šumí, praskají, mluví k nám, a hlavně nás uklidňují, jsou naši přátelé a les je kouzelné místo, kde se každou minutu odehrávají překvapivé věci. Stačí jen otevřít oči, vnímat a nechat na sebe působit jejich léčivou sílu a nechat se vtáhnout do tohoto fascinujícího světa, kde vše je možné. Tak pojďte a vydejte se spolu se mnou na cestu pod korunami stromů a nechejte se unést omamnou vůní lesa. Objevte jeho zázračnou sílu a vychutnejte si nádherné okamžiky skutečného štěstí, zapomeňte na všechno okolo a načerpejte novou svěží energii, kterou v novém roce budeme všichni potřebovat.

... a její úžasná Tygří mast

Budeme potřebovat:

  • 60 g kokosového oleje
  • 30 g včelího vosku
  • 15 kapek esenciálního oleje kafr
  • 10 kapek esenciálního oleje máty peprné
  • 10 kapek esenciálního oleje cajeput
  • 10 kapek esenciálního oleje hřebíčku
  • 5 kapek esenciálního oleje tymián
Dita Oškerová a její úžasná Tygří mast

Ve vodní lázni rozpustíme kokosový olej a včelí vosk. Odstavíme hrnec z vařiče, necháme obsah zchladnout na 30 °C a postupně vmícháme esenciální oleje. Nakonec vše nalijeme do pěkné plechovky a dáme ztuhnout do lednice. Výborná mastička, kterou známe všichni od našich babiček. Již tenkrát pro ně byla nepostradatelná, a i dodnes jsou její schopnosti zdraví prospěšné – užitečná je hlavně při rýmě a bolestech hlavy. Vyrobit si ji je navíc úplně jednoduché, takže směle do toho! 

Při bolestech hlavy vetřete mastičku na spánky a šíji. Účinná je také na svalové bolesti.

 

...a nepostradatelná Smrková mast

Budete potřebovat:

  • 1 l olivového oleje
  • 2 hrsti smrkového jehličí
  • 250 ml pryskyřice
  • 150 g včelího vosku
Dita Oškerová a její nepostradatelná Smrková mast

Ve vodní lázni rozehřejeme olivový olej, vložíme do něj jehličí a pryskyřici, vmícháme včelí vosk a směs zahříváme 30 minut. Poté mast necháme 48 hodin macerovat, pak ji opět rozehřejeme a celý proces znova zopakujeme. Nakonec tekutinu přecedíme přes kovový cedník, do kterého jsme si vložili plátno, a nalijeme ji do pěkných nádobek na mastičku. Mast uchováváme v suchu a temnu. Tuto mastičku si moje babička dělá pravidelně rok co rok.  Ulevuje od namožených a bolestivých svalů, kloubů a zad, zároveň pomáhá léčit kožní záněty a ošetřovat popáleniny či omrzliny. Při její výrobě se navíc domovem line nádherná smrková vůně. Tak ji vyzkoušejte!

Při přípravě této masti větrejte a dávejte pozor, ať se olivový olej nevaří!

Tipy na dárky podle Dity

Gynex 30 ml
BestsellerVýhodné
Energy
Gynex 30 ml
zítra u vás