loading

Střevní infekce

PharmDr.Tomáš Arndt

Escherichia coli

V současnosti je v médiích věnována velká pozornost epidemii krvácivých průjmů v západní Evropě, z nichž několik již skončilo úmrtím pacienta. Za jeho původce byla označena střevní bakterie Escherichia Coli. Je však důležité upozornit, že existuje několik podtypů této baktérie, z nichž jako původce této epidemie je uváděn podtyp O157, ale údaje se ještě mohou lišit.
Číst článek na Celostnimedicina.cz
MUDr. Jiří Hanzel

Průjmová onemocnění: nejen letní problém

Průjem je onemocnění, které dokáže zkomplikovat život kdykoliv, obzvlášť pak v době prázdnin a letních dovolených. Ve většině případů se jedná o infekční problematiku. Z bakterií se uplatňují zejména salmonely, shigelly a Escherichia coli, z virů jsou to nejčastěji rotaviry a adenoviry. U průjmů, které způsobují paraziti, to jsou v našich podmínkách hlavně lamblie a z plísní Candida albicans. Rizikové skupiny představují děti, starší osoby a cestovatelé. Nejzávažnější komplikací průjmu je ztráta tekutin a minerálů - dehydratace. U dospělých pacientů dochází k dehydrataci jen zřídka. Ohroženi jsou zejména pacienti s metabolickými chorobami, děti a senioři. Průjem rovněž omezuje přijímání živin a trvá-li příliš dlouho, je pacient ohrožen i rizikem vzniku podvýživy. Ve většině případů lze průjem zvládnout v domácích podmínkách.
Číst článek na Celostnimedicina.cz
S. L. Baker

Koření je užitečné - potlačuje množení bakterií v jídle

Když se mluví o nemoci z nakaženého jídla, obvykle se tím myslí nemoc způsobená bakteriemi, kterými bylo jídlo kontaminováno. Někteří lidé s potížemi vyvolanými jídlem mohou mít pouze komplikace s trávením. Bývá ale i daleko větší množství případů, kdy vznikají vážné zdravotní problémy a dokonce i úmrtí - zvláště u malých dětí a starých nebo už dříve nemocných lidí.
Číst článek na Celostnimedicina.cz
celostnimedicina.cz

Onemocnění z potravin

Onemocnění z potravin (alimentární onemocnění) je onemocnění vznikající v důsledku požití potravy, která byla nosičem příčinného agens. Přičinné agens může být patogenní mikroorganismus nebo toxin vznikající při růstu mikroorganismu v potravině, toxická látka, která se v potravině vyskytuje přirozeně  nebo se do potraviny dostala nechtěně anebo vznikla při výrobě, zpracování skladování či přípravě potravy nebo parazit. Do této skupiny onemocnění lze zařadit i alergie z potravin a metabolické poruchy.
Číst článek na Celostnimedicina.cz
MVDr. V. Ostrý, CSc.

Prevence onemocnění z potravin při grilování pokrmů v přírodě

V letním období získávají stále větší oblibu tepelné úpravy pokrmů pod širým nebem, především grilování.
Číst článek na Celostnimedicina.cz
NAHORU
Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK