Principy ochrany soukromí na Prozdravi.cz

Prozdravi.cz se vám snažíme přizpůsobit na míru. Na základě vašeho chování na webu personalizujeme jeho obsah a zobrazujeme vám relevantní nabídky a produkty. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ nebo do prostoru mimo lištu souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit veškerá nastavení v Nastavení soukromí

2 měsíce na vrácení
Zákaznický servis  [email protected] | +420 468 006 311
Menu

Průjem

PharmDr.Tomáš Arndt

Cestovatelský průjem

To, čemu říkáme cestovatelský průjem, může být vyvoláno různými podněty, a to i nestřídmostí v pití alkoholu nebo konzumací tučných a kořeněných jídel. Ovšem s největší pravděpodobností bývá způsoben kontaminovanými potravinami, vodou nebo vystavením působení nových druhů bakterií. K dalším příčinám patří špatná hygiena, časový posun a únava, klimatické změny, nebo jednoduše psychický stres spojený s cestováním.
Číst článek na Celostnimedicina.cz
MUDr. Jiří Hanzel

Průjmová onemocnění: nejen letní problém

Průjem je onemocnění, které dokáže zkomplikovat život kdykoliv, obzvlášť pak v době prázdnin a letních dovolených. Ve většině případů se jedná o infekční problematiku. Z bakterií se uplatňují zejména salmonely, shigelly a Escherichia coli, z virů jsou to nejčastěji rotaviry a adenoviry. U průjmů, které způsobují paraziti, to jsou v našich podmínkách hlavně lamblie a z plísní Candida albicans. Rizikové skupiny představují děti, starší osoby a cestovatelé. Nejzávažnější komplikací průjmu je ztráta tekutin a minerálů - dehydratace. U dospělých pacientů dochází k dehydrataci jen zřídka. Ohroženi jsou zejména pacienti s metabolickými chorobami, děti a senioři. Průjem rovněž omezuje přijímání živin a trvá-li příliš dlouho, je pacient ohrožen i rizikem vzniku podvýživy. Ve většině případů lze průjem zvládnout v domácích podmínkách.
Číst článek na Celostnimedicina.cz
PharmDr.Tomáš Arndt

Živočišné uhlí

V názvu článku zmíněné uhlí označované jako živočišné se vlastně nyní nepoužívá, ale stále je to obecné, lidové označení pro uhlí rostlinné, adsorpční. Živočišné uhlí se vyrábělo spalováním zvířecích kostí za vysokých teplot bez přítomnosti kyslíku. Nyní se používá medicinální uhlí, které se vyrábí zuhelněním rostlinného materiálu, je označováno jako aktivované dřevěné (adsorpční) uhlí. Nicméně název živočišné uhlí tvrdošíjně přetrvává. Dále budu v článku používat termín rostlinné uhlí.
Číst článek na Celostnimedicina.cz
PharmDr.Tomáš Arndt

Syndrom dráždivého střeva

Dráždivý tračník, též označovaný jako syndrom dráždivého střeva, je jednou z nejčastějších příčin bolestí břicha a poruch střevní činnosti. Tento syndrom zahrnuje celou řadu potíží - problémy s vyprazdňováním stolice, bolesti břicha, nadýmání, nucení na stolici (hlavně ráno), zácpa nebo průjmy. Průjmy a zácpy se mohou střídat. Tento zdravotní problém vlastně zastřešuje celou řadu právě uvedených problémů, sám o sobě není definován po biologické či biochemické stránce.
Číst článek na Celostnimedicina.cz
Mgr. Tereza Viktorová

Přirozená ochrana střev

V zažívacím traktu člověka (i celé řady dalších organismů) se přirozeně nacházejí symbiotické bakterie, které žijí s tělem hostitele ve vzájemně prospěšném vztahu. Tuto symbiózu může narušit řada příčin: infekce, užívání antibiotik, nevhodná skladba stravy, ozařování, nezdravý způsob života nebo změna prostředí a podnebí.
Číst článek na Celostnimedicina.cz