loading

Pálení žáhy

PharmDr.Tomáš Arndt

Pálení žáhy

Pálení žáhy neboli pyróza vzniká v důsledku tzv. gastroesofageálního refluxu neboli refluxní choroby jícnu. Tato nemoc se objevuje denně u jedné desetiny obyvatelstva. Nejméně polovina těhotných žen má příznaky refluxní choroby a z toho u jedné čtvrtina se vyskytuje denně. Tato choroba se objevuje jako důsledek tzv. gastroesofageálního refluxu neboli refluxní choroby jícnu. Jde o to, že kyselý žaludeční obsah uniká volně do spodní části jícnu a zase se vrací zpět do žaludku. Je to v podstatě jakési neúplné zvracení. Tento kyselý žaludeční obsah nepříjemně dráždí v oblasti jícnu.
Číst článek na Celostnimedicina.cz
MUDr. Pavel ŠÁCHA

Pyróza (pálení žáhy)

Zpětný návrat kyselého obsahu žaludku do jícnu vyvolává nepříjemný pocit pálení za hrudní kostí. Jde o příznak nemoci nazývané refluxní choroba jícnu - pálení žáhy. Může vzniknout nahodile např. po dietní chybě. Pokud se opakuje často a dlouho sliznice jícnu se snadno poškodí a mohou vzniknout i vřídky. Tyto potíže trápí takřka polovinu těhotných žen, některé i denně. Podle statistik tímto příznakem trpí 10 - 30% obyvatel.
Číst článek na Celostnimedicina.cz
celostnimedicina.cz

Zingiber officinale (Zázvor lékařský)

V Indii známý pod názvem Adrak nebo také Sunthi, pochází z jihovýchodní Asie. Pro svou sladce pikantní chuť se pěstoval již ve starověké Indii a Číně. Do antického Řecka a Říma se pak dostal jako jedno z prvních běžně užívaných koření. V současné době se zázvor pěstuje pouze v uměle pěstovaných kulturách a planě rostoucí se již nevyskytuje. Užívanou částí zázvoru je jeho kořen nebo přesněji řečeno oddenek.
Číst článek na Celostnimedicina.cz
MUDr. Pavel ŠÁCHA

Žvýkat, žvýkat, žvýkat...

Reakce na dotazy z naší poradny. Poměrně dost tazatelů ve svých dotazech popisuje špatné trávení, pálení žáhy, pocity plnosti, nadýmání atd. Vyžadují radu, jaké si mají koupit přírodní produkty, aby se jim ulevilo.
Číst článek na Celostnimedicina.cz
PharmDr.Tomáš Arndt

Gastritida

Gastritida je zánět žaludku. Podle svého charakteru se dělí na dva druhy - akutní a chronickou. Akutní je zapříčiněna buď střevní infekcí nebo dietní chybou. Pokud je spojena i se střevními problémy, označuje se jako gastroenteritida.
Číst článek na Celostnimedicina.cz
NAHORU